La începutul acestui an, Curtea de Conturi Suceava a finalizat raportul de control efectuat la Societatea Comercială de Transport Public Local. Precizăm încă de la început faptul că această societate se află în subordinea Consiliului Local Suceava, iar principala sursă de finanțare este, bineînțeles, bugetul local.
Decizia numărul 65/77 din 6 ianuarie, înregistrată la Curtea de Conturi Suceava, prezintă amănunțit raportul de control numărul 2737 din 12 decembrie 2013, înregistrat cu numărul 1970/77, încheiat în urma acțiunii „Controlul situației, evoluției și modului de administrare a patrimoniului public și privat al unităților administrativ teritoriale de către regii autonome de interes local” la Societatea Comercială de Transport Public Local Suceava. Conform acestui raport, au fost încălcate șapte prevederi legislative elementare pentru bunul mers al societăților comerciale de interes local.
Vă prezentăm, pe scurt, neregulile descoperite de instituția care are ca obiectiv protejarea intereselor financiare ale statului român şi ale comunităţii europene.
La punctul 1 al raportului descoperim faptul că elaborarea și fundamentarea bugetului de venituri și cheltuieli al S.C. TPL Suceava pentru perioada 2010-2013 nu a fost aprobată de către Consiliul Local al municipiului Suceava, în calitate de acționar unic. Astfel, au fost încălcate atât Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, cât și HCL 128/10.07.2008. Mai mult, se pare că cei din conducerea societății nu au respectat nici prevederile legale privind reflectarea în evidența contabilă a unor operațiuni economico-financiare derulate de această societate, respectiv înregistrarea eronată a veniturilor încasate, sau neînregistrarea în evidența contabilă a majorărilor de întârziere datorate pentru neîncasarea la termenul de scadență a contravalorii serviciilor prestate, conform prevederilor contractuale. Prin cele enumerate mai sus, cei din conducerea societății au încălcat Legea contabilității nr. 82/1991, republicată în 2008.
Tot în acest raport putem observa faptul că administrarea SC TPL Suceava și încheierea contractului de mandat nu s-a făcut cu respectarea prevederilor legale în vigoare. La TPL nu s-a organizat un audit public intern, iar situațiile financiare încheiate în anul 2012 nu au fost verificate de un audit statutar.
Practic, Dumnezeu cu mila, că doar e vorba de bani publici. Darie Romaniuc, administratorul acestei societăți, numit de Consiliul Local al municipiului Suceava, „a tăiat și-a spânzurat” în cadrul societății din toate punctele de vedere, indiferent dacă legea a fost sau nu de partea lui. În timp ce prevederile legale în vigoare contează prea puțin pentru cei ce au un scaun cald sub „dos”, beneficiarii acestor servicii se plâng în continuare de prețurile mari, de proasta organizare și de „miserupismul” celor cu funcții.
Cu toate acestea, atât primarul Ion Lungu, cât și Darie Romaniuc, se bucură de posibilitatea achiziționării unor noi autobuze, fără a se gândi la situația actuală a acestei societății.
Directorul TPL Suceava, Darie Romaniuc, nu a putut fi contactat în cursul zilei de 23 februarie. Imediat ce acesta își va face timp să explice raportul Curții de Conturi, vom reveni cu un material, pentru a prezenta opinia publică a conducerii TPL Suceava.
De ce la eliberarea abonamentelor nu se emite bon fiscal???