Compania care a montat schela pentru lucrările de renovare de la catedrala Notre-Dame din Paris a recunoscut şi şi-a exprimat miercuri regretul că unii dintre muncitorii săi nu au respectat interdicţia de a fuma pe şantier, însă a exclus orice legătură cu incendiul care a distrus o parte din monumentul istoric, relatează AFP.

„Într-adevăr, există muncitori care din când în când au încălcat această interdicţie şi regret”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei ‘Le Bras Freres’, Marc Eskenazi, dând însă asigurări că „în niciun caz un chiştoc prost stins s-ar putea afla la originea incendiului de la Notre-Dame din Paris”.

Reacție în urma unui articol satiric

Aceşti „muncitori au recunoscut în faţa poliţiştilor că li s-a întâmplat să mai fumeze”, a precizat el. Marc Eskenazi a reacţionat la un articol publicat miercuri în săptămânalul satiric francez Le Canard enchaîné, în care se afirma că anchetatorii au găsit şapte chiştoace la locul incendiului. „Exista într-adevăr o interdicţie de a fuma pe schele”, a mai spus Marc Eskenazi. Însă „această interdicţie era mai mult sau mai puţin respectată”, deoarece „era un pic complicat să cobori pentru că dura mult timp”.

Posibilele cauze ale incendiului

Cu toate acestea, este „în afara discuţiei” ca această neglijenţă să fie la originea incendiului, a insistat el, afirmând că „oricine a încercat să aprindă un foc în şemineu a văzut că nu se întâmplă prea multe dacă pui un chiştoc pe o bucată de lemn”. Făcând referire la pista unui incendiu provocat de motoarele electrice ale ascensoarelor către schele, Marc Eskenazi a dat asigurări că aceste motoare ”nu pun nicio problemă”. „În orice caz, sunt departe de săgeată în condiţiile în care s-a stabilit că incendiul a pornit din interiorul edificiului”, a mai spus el.

O parte a catedralei Notre Dame a fost distrusă într-un incendiu de proporţii izbucnit în seara zilei de 15 aprilie. În 2017, circa 10 milioane de turişti au vizitat capodopera arhitecturii gotice, unde se efectuau importante lucrări de renovare de mai multe luni. Autorităţile privilegiază originea accidentală (în special un scurt circuit) a incendiului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.