Examenul de evaluare naţională începe, marţi, cu proba de Limba şi literatura română, fiind înscrişi 131.177 de elevi. Examenul are loc în 3.850 de centre şi începe la ora 09.00.

În județul Suceava sunt înscriși pentru a susține probele Evaluării Naționale un număr de 4994 de elevi. Examenul este organizat în 152 de centre de examen.

Pentru evaluarea lucrărilor au fost constituite trei Centre zonale de evaluare: Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava și Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava.

În vederea asigurării condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu tulburări de învățare, procedurile de examen au fost adaptate pentru 30 de elevi, după cum urmează:

  • 8 elevi cu deficiențe de auz, care susțin probele de examen cu prezența unui interpret mimico-gestual și cu mărirea timpului destinat redactării lucrării cu o oră,
  • 1 elev cu deficiențe de vedere, care susține probele de examen cu mărirea timpului destinat redactării lucrării cu o oră,
  • 1 elev cu ADHD – sindrom hiperchinetic cu deficit de atenție, care susține probele de examen sub supravegherea unui cadru didactic desemnat într-o sală separată și cu mărirea timpului destinat redactării lucrării cu o oră,
  • 16 elevi cu TSI – tulburări specifice de învățare, dintre care 12 elevi susțin probele de examen cu mărirea timpului destinat redactării lucrării cu o oră, 1 elev susține probele de examen cu mărirea timpului destinat redactării lucrării cu 2 ore, 2 elevi susțin probele de examen într-o sală separată prin dictarea conținutului lucrării scrise către un profesor asistent, 1 elev susține probele de examen într-o sală separată prin citirea subiectelor cu voce tare de către un profesor asistent, pe rând, în ordinea în care se elaborează lucrarea,
  • 2 elevi cu TSA – tulburări din spectrul autist, care susțin probele de examen sub supravegherea unor cadre didactice desemnate, în săli separate și cu mărirea timpului destinat redactării lucrării cu 2 ore pentru unul dintre ei
  • 2 elevi cu diabet zaharat, care susțin probele de examen în săli separate, supravegheați medical.

Potrivit Calendarului de desfăşurare a Evaluării Naţionale, marţi, are loc proba de Limba şi literatura română, urmată, joi, de Matamatică.

În cursul zilei de vineri va fi susţinută proba de Limba şi literatura maternă de către elevii care au studiat în această limbă.

Ministerul Educaţiei a anunţat că s-au înscris la examen 131.177 de elevi, aceştia urmând a susţine probele în 3.850 de centre.

Lucrările vor fi corectate în 94 de centre, iar corectarea se face încrucişat între judeţe.

Primele rezultate vor fi afişate în 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice.

Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afişate în 4 iulie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.