Poliția municipiului Suceava a fost sesizată luni, 11 aprilie 2016, în jurul orei 16:00, despre faptul că o femeie, de 72 de ani, din municipiul Rădăuţi, a fost victima unei înşelăciuni.

Femeia a fost contactată  telefonic de un bărbat care s-a recomandat ca fiind procuror şi care i-a adus la cunoștință faptul că, fiica sa a avut un accident rutier, soldat cu vătămarea corporală a unei femei, iar pentru a se împăca cu aceasta este nevoie de suma de 24.000 lei.

Femeia de 72 de ani s-a deplasat în municipiul Suceava, unde s-a întâlnit cu o tânără de 24 de ani din localitate, căreia i-a înmânat suma de 24.000 lei și care, la rândul ei, a fost ghidată prin telefon de suspect și s-a întâlnit cu o femeie de 34 de ani, localnică, căreia i-a înmânat plicul, acesta din urmă, predându-l unei tinere de 20 de ani, care știa că trebuie să preia nişte documente pe care să le transporte în județul Botoşani.

Discutând între ele, cele trei femei şi-au dat seama că la mijloc este vorba despre o înşelăciune, sens în care, s-au deplasat la sediul Poliţiei municipiului Suceava și au sesizat fapta.

În urma investigatiilor, polițiștii au stabilit faptul că, în urma unui anunţ postat pe un site în data de 08 aprilie 2016, cu privire la ocuparea unui post de secretară în cadrul unui cabinet de avocatură, cele 3 femei, toate din municipiul Suceava, fără a se cunoaşte sau a discuta anterior, au fost interesate de ocuparea acelui post, sens în care, au dat curs unor indicaţii telefonice primite de la un bărbat care s-a prezentat sub mai multe nume, ca fiind avocat. Între timp, victima a sunat-o pe fiica sa, care i-a comunicat faptul că, nu a fost implicată într-un eveniment rutier, sens în care, femeia de 72 de ani şi-a dat seama că  a fost victima unei înşelăciuni și s-a deplasat la sediul Poliţiei municipiului Suceava, unde a fost audiată şi i s-a restituit suma de 24.000 lei.

S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii tentativei la infracţiunea de înşelăciune.

Potrivit unui comunicat al IPJ Suceava, în ultima perioadă infractorii au eşuat în mai multe  tentative de a înşela cetăţenii prin metoda „accidentul” tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat recomandările preventive ale poliţiştilor. Totuşi, în continuare, există şi persoane care dau dovadă de credulitate şi cad în plasa infractorilor.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi  prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări. În primul rând trebuie ştiut faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.