Ca urmare a incidentelor petrecute vineri, 05.06.2015, in adăpostul de câini din Suceava, Claudiu Dumitriu, vicepreședintele Federației Naționale pentru Protecția Animalelor, s-a deplasat la Suceava pentru a clarifica problema eutanasierii cainilor.

Acesta a declarat ca pe  parcursul zilelor de luni si marti, 8 si 9 iunie 2015 , a avut doua întâlniri, cu viceprimarul  Lucian Harsovschi, care și-a arătat toată disponibilitatea pentru lămurirea situației și pentru găsirea unor soluții ca asemenea evenimente nedorite să nu se mai repete,  cu  reprezentanți ai conducerii D.S.V.S.A. Suceava, precum și cu cei doi medici veterinari care activează in cadrul adăpostului de caini.

Astfel, Claudiu Dumitriu a dorit sa faca si cateva precizari:

Incidentul de vineri a fost urmare a unei lipse de comunicare , personalul primăriei aflat în adăpost , schimbând lista a zece câini aleși împreună cu medicii veterinari ai asociației pe criterii medicale , cu o listă de alți 10 căini aleși doar de personalul primăriei, pe criterii de vârstă înaintată.

  Urmare a intervenției iubitorilor de animale, au fost eutanasiați doar doi căini .

  La acțiunea de eutanasiere, efectuată de medicul veterinar cu care primăria are contract, a asistat medicul veterinar ai asociației, căruia nu i s-a obstrucționat accesul.

Metoda, locația (pe pardoseala unei săli neamenajate și neautorizate) și substanțele folosite pentru eutanasiere (a lipsit premedicația cu xylazină) au fost alegerea si responsabilitatea integrală a medicului veterinar care a efectuat-o.

  Regret exagerările (nu a fost vorba de o intenție de eutanasiere în masă sau de omorâre cu brutalitate din partea Primăriei Suceava)  și atacurile din partea unor activiști, precum și defăimările din ultimele zile la adresa asociației Proanimals Tina , cea care și-a asumat gestionarea căinilor în ultimii ani , în condiții grele , fără niciun sprijin.

  Protestele pe internet sunt urmare a îngrijorării majore (amplificată de ultimele incidente) a iubitorilor de animale din Germania și alte țări europene că situația se poate înrăutăți la Suceava prin neîncheierea unui nou parteneriat cu asociația de protecția animalelor.

 

”În pofida tensiunilor create în ultima perioadă, prin faptul că în ultima  ședință a Consiliului Local contractul de asociere cu Proanimals Tina nu a fost aprobat și prin declarațiile mai tăioase , de o parte și de alta, cred cu tărie că cel mai bun și eficient mod de a rezolva problema câinilor comunitari și de a împărți costurile și responsabilitățile gestionării, este colaborarea dintre Primăria Municipiului Suceava și Asociațiile de Protecție a Animalelor. În acest context, voi face toate demersurile necesare pentru lămurirea neînțelegerilor si convingerea Consiliului Local  pentru o asociere justă și onestă pentru gestionarea problemei câinilor comunitari în beneficiul locuitorilor din Suceava”, a mai afirmat Claudiu Dumitriu, vicepreședintele  Federației Naționale pentru Protecția Animalelor.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.