Ți-ar plăcea să faci mai multe în casă, însă orice proiect îți dă bătăi de cap? Consideri că îndemânarea nu este punctul tău forte? Atunci tot ce îți rămâne de făcut este să te înarmezi cu răbdare și dorință de a învăța. 

Îndemânarea, ca orice altă abilitate practică, se poate învăța dacă ești disciplinat și motivat să reușești.

Iată câteva sfaturi pe care să le urmezi pentru a deveni mai îndemânatic

Informează-te cât mai mult

Nu începe un proiect până nu consideri că ai aflat absolut tot ce ai nevoie pentru acesta. În ziua de azi ai suficientă informație la îndemână încât ar fi păcat să nu te pregătești înainte.

Începe cu proiecte mici

Prima dată este cel mai bine să începi prin a realiza sarcini ușoare, prin care să prinzi îndemânare și încredere. Nu te avânta în proiecte mult prea complexe care doar te vor enerva și descuraja. Învață treptat, ai răbdare și nu sări etape, pentru că e posibil să te întâlnești cu ele mai târziu. Acceptă faptul că nu îți va ieși totul din prima și că ai nevoie de timp pentru a deveni mai bun. 

Nu ezita să ceri ajutor

Nu e nicio rușine să nu știi ceva și să întrebi. Nimeni nu s-a născut învățat. Și se poate învăța la orice vârstă. Întreabă prieteni care se pricep sau chiar profesioniști, mai ales în cazul în care simți că un proiect te depășește.  

Poți împrumuta trucuri de la ei sau poți chiar să înveți din greșelile pe care le-au făcut la început. În plus, dacă știi că un proiect necesită două persoane, nu încerca să faci totul singur, poate fi foarte obositor și periculos.

Apelează la cursuri,  tutoriale și bloguri

Nu te îngrijora în cazul în care nu ai persoane la care să apelezi, o variantă foarte bună sunt și materialele online. Poți alege dintre sute de videoclipuri cu tutoriale sau bloguri special destinate începătorilor. Un alt mod prin care poți învăța este prin a te înscrie la cursuri sau workshop-uri de îndemânare.

Folosește ustensile de calitate

Ține minte – cu cât o ustensilă pe care o folosești este mai calitativă, cu atât munca devine mai ușoară și mai sigură. Nu alege produse la întâmplare, de la orice distribuitor sau fără să știi cum se folosesc. 

Cel mai bine ar fi să alegi site-uri sigure, unde să găsești scule electrice și alte articole de care ai nevoie. Nu e recomandat să improvizezi sau să te ocupi de un proiect fără să știi de la început dacă deții toate materialele și ustensilele necesare.

Ține minte că și profesioniștii urmăresc instrucțiunile

O greșeală pe care foarte mulți oameni o fac este să renunțe la reguli și recomandări după ce au început să devină mai buni. Instrucțiunile nu sunt acolo doar pentru începători, ci sunt acolo pentru a oferi informații prețioase despre produs. Urmarea întocmai a sfaturilor de instalare îți poate salva foarte mult timp și te poate scăpa de pericolul unui accident.

Totuși, nu pierde ocazia să fii creativ

Chiar dacă ți s-a sugerat să faci lucrurile ca la carte și să urmezi întodeauna sfaturile profesioniștilor, nu trebuie să renunți la latura creativă și distractivă a îndemânării. Încearcă să creezi lucruri noi, începând cu mici cadouri pentru apropiați. Există multe videoclipuri de DIY care te pot ajuta. Nu uita să adaugi personalitate în tot ceea ce faci.

Așadar, în cazul în care ai poftă de lucru, totul se învață și ai nevoie doar de răbdare și perseverență!

Sursă foto: Shutterstock.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.