De la începutul acestui an pe raza județului Suceava s-au produs 30 de accidente grave, cu 16 mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. Din păcate trendul descendent nu se manifestă și în ceea ce privește accidentele cu implicarea pietonilor, fie că este vorba despre indisciplină pietonală sau neacordare de prioritate pietonilor.

Astfel, indisciplină pietonală și neacordarea de prioritate pietonilor sunt printre  principalele cauze ale accidentelor rutiere, de la începutul anului înregistrându-se 21 de evenimente rutiere cu implicarea pietonilor. Dintre acestea, 14 accidente (-9 față de perioada similară din 2020) s-au produs pe fondul traversării neregulamentare sau al staționării pe carosabil. În urma acestor accidente au decedat 3 persoane (-5 față de perioada similară din anul precedent) și au fost rănite grav alte 3 persoane (-4 comparativ cu perioada similară din 2020).

Pe fondul neacordării de prioritate pietonilor de către șoferi s-au produs 7 accidente (-4 față de perioada similară din 2020) soldate cu o persoană decedată.

Datele statistice evidențiază o scădere a numărului accidentelor și a persoanelor decedate su rănite, însă problematica rămâne una prioritară săptămânal organizându-se acțiuni pe raza întregului județ pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

Acțiunile au în principal rol preventiv și de responsabilizare a participanților la trafic, însă pentru identificarea celor care încalcă legea și pun în pericol viața și integritatea fizică a persoanelor sunt utilizate și autospecialele neiscripționate și aparatura radar tip pistol.

În aceea ce privește acțiunile pentru depistarea și sancționarea celor care nu acordă prioritate de trecere pietonilor, activitățile sunt concentrate în special în zonele urbane și în zona unităților de învățământ.

La nivelul municipiului Suceava o astfel de acțiune s-a organizat și în data de 16.03.2021 când polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier, au desfăşurat activități pe linia prevenirii și combaterii accidentelor rutiere pe fondul neacordării priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea drumului public prin loc corespunzător dar şi pe linia disciplinării pietonilor.

Au fost aplicate 35 de sancţiunicontravenționale în valoare totală de 20.880 lei din care: 9 pentru neacordare prioritate pietoni, 5 pentru traversare neregulamentară de către pietoni și 21 pentru alte abateri săvârșite de către șoferi sau pietoni.

În cadrul acțiunii au fost reținute 12 permise de conducere, din care 9 pentru neacordare prioritate pietoni și 3 pentru alte cauze.

De asemenea, au fost ridicate 2 certificate de înmatriculare.

În cadrul acțiunii din data de 16.03.2021 s-a acționat inclusiv în zona trecerii de pietoni de la Spitalul Județean Suceava, fiind suspendate 2 permise de conducere, însă din păcate în cursul zilei de ieri a avut loc un eveniment rutier soldat cu rănirea unei persoane care traversa strada regulamentar.

Tocmai de aceea trebuie să manifestăm o atenție sporită ca pietoni și șoferi cu privire la respectarea legislației în permanență și nu doar prin raportare la eventualele sancțiuni pe care le putem primi din partea polițiștilor.

Mai importantă decât aceste sancţiuni este viaţa noastră şi a copiilor noştri pe care ar trebuzi să o preţuim mai mult, respectând cu stricteţe legea.

În aceste condiţii poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

Totodată le reamintim șoferilor că sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei).  De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.