Din când în când este bine să ne amintim de rădăcinile noastre strămoşeşti pentru că ele reprezintă adevărata valoare a unui popor. Într-o Românie modernă a zilelor noastre începe din ce în ce mai mult să se aprindă dorinţa de reîntoarcere la tradiţional, de descoperire, reînviere şi valorificare a unor obiceiuri, meserii, tradiţii strămoşeşti. Începem să învăţăm să apreciem mai mult ceea ce am primit moştenire de-a lungul anilor, din moşi strămoşi şi încercam să ducem mai departe.
Pe vremuri, încălţămintea de zi cu zi, dar şi de sărbătoare a ţăranului român era opinca. În unele vetre etnofolclorice şi astăzi opincile fac parte din elementele costumului popular, fie că acoperă talpa femeii, fie pe cea a bărbatului. Confecţionarea opincilor, încălţări moştenite de la daci, este un meşteşug păstrat şi transmis mai departe și de meșterul popular Marin Gogălniceanu, în vârstă de 72 de ani, din satul Sasca Mică, comuna Cornu Luncii.
Meșterul realizează încălţămintea manual, folosindu-se de exact aceleaşi ustensile ca în urmă cu sute de ani. Procesul de confecționare a rămas la fel, doar beneficiarii s-au schimbat mult, între timp.
Originar din județul Botoșani, meșterul popular Marin Gogălniceanu, odată cu ieșirea la pensie, s-a stabilit în comuna Cornu Luncii, localitate în care are și un mic atelier în care lucrează opinci pe care, ulterior le promovează la Târgurile Meșterilor Populari. De altfel, recent, Marin Gogălniceanu a făcut o pereche de opinci de un metru lungime, spune el „pentru a ieși din tipare”.
„M-am gândit să fac o pereche de opinci care să impresioneze. Am zis să fac și eu ceva deosebit. Am găsit material corespunzător pe care l-am prelucrat într-o pereche de opinci de un metru lungime. Încă nu m-am hotărât ce voi face cu aceste opinci, însă mă gândesc să le dau la un muzeu”, a declarat meșterul popular Marin Gogălniceanu.
Inclusiv primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, i-a adresat felicitări meșterului popular despre care a spus că este unul dintre oamenii pasionați care contribuie la promovarea localității.
Opincile erau nelipsite și de la război. Acestea se încălțau peste ciorapi de lână sau obiele albe, iar forma asimetrică a opincii este dată de încrețitura (îngruzirea) de pe partea exterioară a sa. În zilele noastre mai există puțini meșteri populari care realizează opinci, fiind considerat un meșteșug pe cale de dispariție.
Trebuie precizat că meșterul popular de la Cornu Luncii mai realizează și alte obiecte hand made, între care chimir-uri, portofele sau gentuțe.
Lasa un raspuns