În cadrul Colegiului Prefectural desfășurat astăzi, 29 august, șeful IPJ Suceava, Ioan Crap, a prezentat un bilanț privind modul de asigurare a protecției unităților de învățământ în al II-lea semestru al anului școlar 2012-2013.

Potrivit acestuia, colaborarea cu celelalte structuri din cadrul M.A.I., pe deoparte, cât şi demersurile făcute de Inspectoratul Școlar Județean au adus un aport privind scăderea criminalității în zona unităților școlare. Prin acțiunile întreprinse s-a avut în vedere menţinerea ordinii şi liniştii publice în interiorul şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, prin asigurarea prezenței poliţiştilor la intrarea şi ieşirea elevilor de la cursuri și includerea în itinerariul de patrulare al poliţiei a căilor de afluire şi defluire, reglementarea traficului auto şi pietonal din zona instituțiilor de învăţământ și reducerea absenteismului şi abandonului şcolar. Pe de altă parte, polițiștii au întreprins demersuri pentru a descuraja găştile de cartier, în care sunt implicaţi elevii și au combătut prin acțiuni consumul de alcool şi droguri de către minori, reducerea faptelor cu violenţă comise în zona unităţilor de învăţământ și asigurarea climatului de ordine și liniște publică în zona unităților de învățământ preuniversitar, stabilite ca centre de examen și evaluare pentru bacalaureat și evaluările naționale, dar și pentru concursurile de titularizare a cadrelor didactice.

Oamenii legii au participat la 1.427 şedinţe cu elevii din unităţile de învăţământ situate în mediul urban și rural, cu 449 mai multe față de aceiași perioadă a anului 2012, ocazie cu care au fost prezentate tematici cu aspect preventiv şi de pregătire antiinfracţională și antivictimală. Tot în cadrul acelor întâlniri, polițiștii au consiliat părinții a căror copii se află în situații de abandon sau absenteism școlar, fiind determinați să asigure prezența elevilor la orele de curs.

De la începutul anului până în luna iunie, când s-a încheiat anul școlar, IPJ Suceava a avut acțiuni pe linia asigurării climatului de ordine și liniște publică în școli. Prin diverse programe și campanii s-a încercat prevenirea delincvenţei juvenile/victimizarea minorilor şi prevenirea violenţei în mediul şcolar, informarea elevilor cu privire la consecinţele unor acte de violenţă şi la modalităţile concrete de prevenire a acestora în unităţile de învăţământ şi implicarea elevilor în activităţi de prevenire a violenţei, activitate ce s-a desfăşurat până în luna iunie 2013.

Tot în cadrul Colegiului Prefectural s-au prezentat și infracțiunile comise în zona unităților de învățământ.

„Dinamica criminalității pe acest palier reflectă faptul că în perioada 14.01 – 21.06.2013, la nivelul județului au fost sesizate 17 infracţiuni în care au fost implicaţi elevi, în scădere cu 7 fapte, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2012, din care 11 în incinta şcolilor și 6 în zona adiacentă acestora. Cele mai multe infracțiuni în acest domeniu sunt reprezentate de loviri şi alte violenţe (10) și furturi (6), alături de o faptă de distrugere. Din cele 17 infracţiuni sesizate, 14 au avut loc în mediul urban şi 3 în mediul rural, iar în toate cazurile autorii sunt cunoscuţi. Vorbim aici de 15 elevi autori de fapte penale, iar dintre victime, 15 sunt din rândul elevilor şi 1 din rândul cadrelor didactice”, a declarat Crap.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.