Inginerul Petru Totoescu, cel care are deja mulți ani de experiență în subteran, punctează astăzi problemele cu care se confruntă cei care lucrează la mina de la Crucea-Botușana. Acesta a declarat că la Crucea au mai rămas doar câțiva oameni care fac dezechipări, iar restul personalului a fost dirijat către Botușana.

„În acest moment de față situația este foarte gravă. În urmă cu o săptămână, personalul de la mină știa că este în derulare un program de restructurare cu plăți compensatorii și continuarea activității de extracție pe sectorul minier Crucea – Botușana. La data de 1 august, sectorul Crucea și-a închis practic extracția. În cursul săptămânii trecute, sindicaliștii mineri s-au deplasat la București, unde s-au purtat discuții cu reprezentanți ai Ministerului Energiei, însă, din păcate, nu s-a reușit să se ajungă și la ministrul Vlad Grigorescu. Azi dimineață, directorul companiei ne-a anunțat că nu mai are lichidități, ci mai are bani să dea pentru plata lunii trecute, iar compania nu mai are bani să plătească furnizorii. Ca atare, am primit dispoziție din partea directorului general Adam, să plecăm acasă în concediu de odihnă. Noi nu mai avem siguranța locului de muncă. De miercuri vom intra în concediu”, a spus Totoescu.

Petru Totoescu

Acesta a mai subliniat și faptul că Guvernul Cioloș au schimbat doi directori generali: Adrian Posa și Gelu Mărăcineanu.

„Mărăcineanu a venit cu un proiect nou pentru a relansa compania. Însă acesta a dat afară personal de la sediul companiei, a făcut trei plângeri penale și exact în momentul în care expira termenul la contractul colectiv de muncă, consiliul de administrație și-a dat demisia, iar directorul Mărăcineanu a fost obligat să își dea demisia.

În momentul de față, compania are un stoc strategic, o anumită cantitate care este strict secretă cantitatea ei, însă, din ce au zis membrii sindicatelor, dacă ea ar fi vândută statului sau centralei de la Cernavodă, sunt bani și de restructurare și de continuarea activității.

O parte din oamenii care lucrează aici au condiția de a ieși la pensie, o parte ar avea condiția să prindă vârsta de pensionare, însă o parte bună dintre ei nu vor mai putea să prindă pensia, deoarece au doar 15-18 ani de activitate”, a mai declarat inginerul Totoescu.

„Daniela Lulache, având acționariatul privat în spate, va trebui să dea socoteală deoarece nu poate lua de la Compania Națională a Uraniului București (CNU) o marfă care este prea scumpă în comparație cu cea a canadienilor”, mai consideră inginerul care are și o întrebare pentru Daniela Lulache: „Cât reprezintă, în prețul de cost procentual, uraniul pe care ea trebuie să dea bani pentru un an de funcționare, în situația în care ar fi trebui să ia de la CNU marfa respectivă? Care ar fi creșterea? ”

 

Minerii, disperați de situația în care se află

Dumbravă Gavril lucrează în mină de peste 14 ani. Astăzi nici nu vrea să audă de acest concediu colectiv, pentru că este conștient că nimeni nu îi va mai chema înapoi la muncă. „Nu vom pleca în concediu. Vom sta blocați aici până se va rezolva cu posturile noastre din subteran, cu locurile de muncă. Noi avem familii acasă, suntem bolnavi, avem nevoie de tratament, avem rate la bancă. Suntem distruși! Nu știm cât de vinovați sunt miniștrii, pentru că și cei din CNU pot avea o parte mare de vină. Noi nu știm, la noi au tot ajuns informații greșite. Noi nu am fost informați cu nimic.

miner 1

Totul a fost bine și deodată «Nu mai sunt bani!» și gata, nu mai venim la lucru. Cei din CNU se fac vinovați de o administrație proastă. Toți au căutat să fure, iar cei care au furat, să răspundă în fața D.N.A.-ului, nu să se folosească de noi, să închidă mina. Ei încearcă să închidă mina pentru a acoperi toate prostiile pe care le-au făcut. Mina nu trebuie închisă, pentru că uraniu este și este și forță de muncă”, a declarat, pentru SuceavaLive, Dumbravă Gavril.

Un alt miner a spus că așteaptă autoritățile județe, cât și cele naționale, pentru a clarifica situația actuală.

„Noi intrăm în mină, ne blocăm în mină. Nu acceptăm sub nicio formă ca mina să se închidă. Să vină domnul director, să vină sindicatul, să spună ce a făcut cu mina asta, de ce a adus-o în situația asta, că fără știrea lor nu se întâmpla asta. Să vină prefectul, să vină Flutur, să vină premierul țării. Îi așteptam pe toți aici să ne ne spună, clar, ce se va întâmpla cu această mină”, a declarat acesta.

miner 2

Un bărbat cu mulți ani de experiență în mină, recunoaște astăzi un adevăr crunt.

„Dacă se închide mina, noi nu avem ce pune pe masă în septembrie, nu avem cu ce trimite copiii la școală? Nu avem baza zilei de mâine”, a declarat mâhnit bărbatul.

3 Responses

 1. Anonimul.BOTUSANA

  Domnule inginer Totoescu , ma mir ca nu aveți rușine fata de mineri .
  De ce mergeți cu tupeu acolo si sunteți revoltat ( încep sa cred ca nu știți nici macar de ce ) daca dumneavoastră sunteți de atât timp prezent la C.N.U cu pensie si salariu ? De ce nu vreți sa lăsați un loc liber ?
  Plus cați alții , cu aceeași situație cu pensie si salariu , sau cați au împlinit deja de pensie ..

  Răspunde
 2. Totoescu Petru

  Am terminat greva si-am revenit acasa.
  Fii barbat si spune-mi in fata. Nu te da anonim. In perioada de cumul pensie cu salariu, am fost in ultima perioada, dupa functia de sef mina, simplu inginer pe subteran si v-am lasat sa va luptati pentru functii in cadrul sectorului. N-am nicio vina ca n-ai prins functia dorita in cadrul sectorului.Nu-mi poti imputa mie incompetenta ta.
  Te salut anonimule!

  Răspunde
 3. Rotundu mihai

  Ing. Totoescu este unul ,dintre putinii ,care au avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume.Cei care mai au pana la pensie au stat acasa (urmarind stirile pe tableta),se ascund sa nu deranjeze pe X sau Y ,se uita ca la teatru cand unii arunca cu mizerii (in cine nu merita) si de aceea se implica ing.Totoescu si alte cateva persoane incomode multora.Grija cea mai mare a unora e sa monitorizeze pe cei care au pensie si salariu (putini la nr) ,pe cei cu drept de pensie (desi de unii chiar e mare nevoie sa ramana),in loc sa lupte pt continuitate ,sa ceara pedeapsa celor care au adus compania in situatia actuala…etc.Cel putin 10 din cei prezenti erau “spioni” care transmiteau informatiile “vanatorilor de jilturi” si dezinformau oameniisi atunci tot Totoescu e vinovat ? Bravo ,d le Totoescu si nu abandonati lupta cu rechinii.

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.