Cercetătorii din cadrul Spitalului General Massachusetts şi din cadrul Colegiului Medical Harvard au reușit să crească în laborator prima inimă umană funcțională creată din celule stem.
Statisticile arată că în Europa peste 3. 500 de persoane se află pe listele de aşteptare pentru un transplant de cord. Dar chiar și cei care reușesc să primească o nouă inimă în timp util riscă respingerea organului. Cercetătorii vin în întâmpinarea acestor probleme prin crearea organelor sintetice din celule stem preluate direct de la pacient.
Echipa de cercetători americani au utilizat celule din pielea unui pacient pentru a crea ţesut cardiac uman funcţional și cu șanse foarte reduse de respingere a transplantului de către organism.
Cu toate acestea, oamenii de știință au nevoie de mai multe cercetări, întrucât organele au nevoie de o construcţie particulară în cazul fiecărui individ.
Cercetările anterioare au utilizat o tehnică prin care au fost eliminate celulele care ar fi activat sistemul imunitar. Experimentele inițiale au fost realizate pe şoareci, însă acum echipa responsabilă de proiect a creat o inimă umană reală. Reușita vine după ce au eliminat celulele de la 73 de inimi donate, clasate ca netrasplantabile. Practic, cercetătorii au utilizat pielea umană, pe care au trasformat-o în celule stem pluripotente, iar, apoi, le-au transformat în două tipuri de celule cardiace. După ce inima a fost creată, ea a fost infuzată timp de 14 zile cu o soluţie nutritivă. Această soluție i-a permis să crească asemenea unei inimi dintr-un corp uman. După cele două săptămâni, inima conţinea ţesut bine structurat, asemănător inimilor premature. Când oamenii de știință i-au aplicat un şoc de electricitate, inima a început să bată.
Planurile de viitor pentru a îmbunătăți randamentul celulelor stem pluripotente (pentru o inimă fiind necesare zeci de miliarde) prevăd dezvoltarea unei modalități de a ajuta celulele să se maturizeze mai repede. În cele din urmă, cercetătorii speră ca aceste inimi create în laborator să poată fi individualizate pentru destinatarii lor, astfel încât respingerea transplantului să nu mai fie un efect secundar probabil.
(sursa: http://www.popsci.com/)
Lasa un raspuns