Camera Deputaţilor a aprobat modificarea şi completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.
În noua formă a acestei legi au fost preluate, într-un singur corp, patru iniţiative legislative de modificare a acestui act normativ. Dintre cele patru, o iniţiativă aprobată a fost cea a senatorului PSD de Suceava Ovidiu Donţu, acesta fiind cel care a propus ca hipermarketurile să vândă minim 51% produse româneşti.
Ovidiu Donţu a explicat în cursul zilei de ieri că potrivit noilor prevederi legale, comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare are obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de masă pe raft corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare de la producători români. Excepţie de la această prevedere legală vor face comercianţii care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active de până la două milioane de euro.
„Sunt bucuros că după o luptă care a durat mai bine de un an am reuşit să conving colegii parlamentari de necesitatea protejării producătorului român, care în supermarketuri intră într-o concurenţă cu producătorii din ţările de origine a proprietarilor supermarketurilor. Şi prin tot felul de taxe de raft şi de publicitate, şi alte asemenea taxe, producătorii români erau dezavantajaţi. Cred că astfel producătorii români pot să se dezvolte şi să creeze noi locuri de muncă, iar calitatea produselor din supermarketuri va creşte, în folosul sănătăţii oamenilor”, a declarat senatorul Ovidiu Donţu.
Metodologia de aprovizionare cu produse româneşti a supermarketurilor urmează să fie aprobată printr-o hotărâre de guvern. Legea va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Proiectul prevede ca marile magazine să aibă pe rafturi carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație în proporţie de cel puţin 51%, alimente care trebuie să provină dintr-un „lanț scurt” de aprovizionare, adică un număr limitat de operatori economici.
Prin excepţie, necesarul de produse alimentare poate fi completat cu produse din afara lanţului scurt de aprovizionare, în urma consultării entităţilor din cadrul organizării comune de piaţă, prin ordin al ministrului Agriculturii.
De asemenea, prevederile legii nu se aplică în ceea ce privește comercializarea fructelor exotice importate din alte țări.
Proiectul de lege mai stabileşte că pe etichetele produselor de carne proaspătă trebuie trecută țara de proveniență, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România pe care produsul respectiv îl are în conţinut.
În cazul produselor alimentare realizate în România, operatorii economici vor fi obligați să le eticheteze: „Produs în țara ta” și să imprime un cod de bare personalizat având contur forma hărții României.
Comercianţilor le este interzis să solicite furnizorului să nu vândă altor magazine aceleaşi produse, la un preţ de achiziţie mai mic sau egal cu cel de achiziție a produselor respective.
Nerespectarea prevederilor noii legi le poate aduce marilor magazine amenzi de până la 150.000 de lei.
Lasa un raspuns