O veste bună pentru pensionari, chiar în această săptămână înainte de sărbătorile pascale, vine de la un senator ALDE. Acesta a inițiat un proiect de lege care ar trebui să mărească pensiile. Acest proiect privește mărirea valorii punctului de pensie până când acesta va reprezenta 40% din salariul mediu brut. Acest lucru ar putea fi posibil de la 1 ianuarie 2017, dacă proiectul de lege va trece de Camera Deputaților.

Chiar dacă această manevră poate fi interpretată ca o mișcare electorală, există o posibilitate ca ea să devină realitate pentru cei peste 5 milioane de pensionari români.

În 2016, valoarea punctului de pensie este de 871.7 lei, iar salariul mediu brut pentru fundamentarea bugetului asigurărilor de stat este de 2.681 lei.
Astfel că, raportat la valoarea din acest an a salariului mediu brut pentru fundamentarea bugetului asigurărilor de stat, singura pe care ne putem baza estimările, valoarea punctului de pensie va fi de cel puţin 1.073 lei de la 1 ianuarie 2017 (faţă de 871.7 lei în prezent), dacă proiectul de lege va fi adoptat de Camera Deputaţilor.

Și pensionarii care au ieșit din câmpul muncii din domeniul agricol ar putea beneficia de o mărire de 100 de lei. Și această mărire face parte din manevrele electorale, de data aceasta de la un deputat UNPR, dar dacă ar fi aprobată legea ar aduce 100 de lei în plus la pensia agricultorilor. În prezent foștii agricultori profesioniști au un plafon minim de pensie. Acești bani sunt repartizați la aproape jumătate de milion de pensionari, dintre care peste 424.000 sunt femei, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. În prezent, valoarea medie a indemnizaţiei primită de aceşti pensionari este de 361 de lei pe lună. Această valoare se rotunjeşte prin lege la 400 de lei pe lună, adică la nivelul de pensie minim garantat prin lege. Valoarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari (cunoscută drept pensie minim garantată) a rămas în acest an la nivelul din 2015, de 400 de lei pe lună.

Cu puțin noroc aceste inițiative electorale vor ajunge să fie aprobate și, cine știe, vom avea și noi pensionari fericiți.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.