Tehnologia a avansat foarte mult în ultimii ani și continuă să se dezvolte rapid. Unele dintre obiectele și tehnologiile care păreau inovații în urmă cu 50 de ani au dispărut complet în prezent, iar locul lor a fost luat de gadgeturi și sisteme mult mai avansate.
Invențiile au schimbat mult viața oamenilor, simplificându-le traiul și contribuind la identificarea mai rapidă a unor probleme de sănătate. De la inovații care par minore, dar care astăzi sunt nelipsite în casele și viețile oamenilor, precum acele cabluri coaxiale care permit conectarea diferitelor dispozitive audio și video și transmiterea datelor, ori telefoanele inteligente, care permit, printre altele, comunicarea la distanță, până la acele tehnologii care au adus progrese în medicină, transport ori tehnologie, printre acestea numărându-se imagistica prin rezonanță magnetică, GPS-ul, acel stalp parcare pentru restricționarea accesului auto și delimitarea zonelor pietonale și a parcărilor, precum și antena omnidirecțională exterioară, fiecare nou sistem a adus beneficii oamenilor.
Iată și alte inovații care ne simplifică viața și păreau de domeniul SF în urmă cu 50 de ani:
Bancomatul
Primele versiuni ale ATM-ului (Automated Teller Machine), cunoscut mai bine drept bancomat, au apărut în anii 1960, dar distribuiau doar sume prestabilite de bani și nu erau conectate la o rețea de computere. În anii 1970, după introducerea cardului cu bandă magnetică și conectarea la rețeaua computerizată, utilizarea bancomatelor s-a extins rapid. În prezent, ATM-urile au devenit tehnologii uzuale ce permit oamenilor să efectueze tranzacții în fiecare zi, indiferent de oră, fără contact uman.
Testarea și secvențierea ADN-ului
Oamenii de știință au început secvențierea unor molecule de ADN la sfârșitul anilor 1970. Ulterior, în 1990, guvernul american a intensificat efortul de mapare a genomului uman, proces care a fost completat în 2003, fiind identificate toate cele 20.000-25.000 de gene din ADN-ul uman. Această realizare a condus la mari progrese în cercetarea și tratamentul bolilor genetice.
Mașinile electrice
Cu toate că mașinile electrice au apărut în diverse configurații încă din anii 1920, mișcarea verde a accelerat dezvoltarea și impunerea lor pe piață. Toyota Prius, un vehicul parțial electric, este disponibil de aproximativ 25 de ani. În 2008, Tesla Motors a prezentat primul model 100% electric. A fost prima companie care a produs o mașină fără obstacole în ceea ce privește producția și vânzările. Ulterior, multe alte companii producătoare de mașini, printre care și Ford Motor și Honda, au început să scoată pe piață mașini electrice. În prezent, miza este ca tot mai mulți oameni să opteze pentru mașinile electrice, astfel încât nivelul poluării atmosferice să scadă.
Fibra optică
Știința din spatele fibrelor optice a fost studiată din 1800, dar abia în 1970 calitatea lor a fost suficient îmbunătățită pentru a permite utilizarea în comunicații. Fibra optică a devenit rapid preferată pentru telecomunicații și rețele, deoarece cablurile pot parcurge distanțe mari cu doar puține amplificatoare, putând transmite semnale de viteze de peste 100 de gigabiți pe secundă. Importanța relativă a tehnologiei cu fibră optică este evidențiată de viteza și eficacitatea acesteia în modelarea infrastructurii de comunicații într-o perioadă foarte scurtă din ultimii ani.
Energia fotovoltaică
Oamenii de știință au descoperit efectul fotovoltaic în anii 1800, în timp ce foloseau energia solară pentru a produce abur. Mișcarea modernă de folosire a energiei solare a început ca răspuns la embargoul petrolier și la criza energetică din anii 1970. În prezent, sunt numeroase centrale solare, iar panourile fotovoltaice – pentru încălzirea caselor – sunt din ce în ce mai folosite în construcția și amenajarea clădirilor. Inovația energiei fotovoltaice contribuie la soluționarea preocupărilor legate de schimbările climatice, eficiența și securitatea energetică.
Dacă în urmă cu 50 sau 100 de ani, multe dintre aceste inovații fie abia erau descoperite, fie nimeni nu se gândea la ele, în prezent reprezintă o parte importantă din viețile oamenilor, contribuind la simplificarea traiului de zi cu zi.
Sursă foto: SFIO CRACHO/ Shutterstock
Lasa un raspuns