Sâmbătă, 22 august, la  ora 09.00, lucrătorii patrulei de siguranță publică din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești au fost sesizați direct la sediul secției de către o femeie de 65 ani, din com. Frătăuții Vechi, despre faptul că în timp ce se afla la domiciliu a fost acostată de doi comercianți ambulanți, un bărbat și o femeie, care erau cu un autoturism tip microbuz de culoare albastru și care i-au vândut 4 plapume și 4 perne cu suma de 1200 lei, deși bunurile nu valorau mai mult de 500 lei. 

Partea vătămată a declarat faptul că cei doi comercianți ambulanți s-au prezentat ca fiind trimiși de soția preotului din comună cu scopul de a ajuta femeile singure sau văduve și i-au indus ideea că prin aceasta activitate comercială îi acordă un ajutor deoarece bunurile cumpărate ar valora mai mult decât suma de 1200 lei. 

Persoana vătămată locuiește singură, iar pentru a cumpăra bunurile a împrumutat suma de 1.000 lei de la două cunoștințe de pe raza comunei Frătăuții Vechi și a înțeles că a fost înșelată abia după ce au plecat cei doi comercianți și a apelat-o telefonic pe soția preotului care i-a spus că nu i-a trimis persoane să îi vândă bunuri.

Având în vederea faptul că autoturismul nu a fost depistat pe raza com. Frătăuții Vechi, patrula de siguranță publică s-a deplasat în comuna învecinată respectiv com. Frătăuții Noi, iar în jurul orei 10.00 au identificat în trafic un autoturism suspect  pe DJ 178 C, în centrul com. Frătăuții Noi, care se deplasa din direcția satului Costișa spre com. Frătăuții Noi. 

În autoturism au fost identificați numiții A.C., de 48 ani, domiciliat în mun. Dorohoi, jud. Botoșani, care conducea autoturismul tip microbuz fiind însoțit de B.I., de 33 ani, cu domiciliul în mun. Suceava.

Procedând la verificarea autoturismului lucrătorii de poliție au constatat că cele două persoane susmenționate transportau 9 plapume ambalate în folie de plastic fiind rulate rotund, de diferite culori (albastru, portocaliu, maro, violet) și motive florale, plapume ce erau asemănătoare cu cele vândute persoanei vătămate.

A fost efectuată percheziția corporală a numitei B.I. și a fost identificată ascunsă suma de 1200 lei, bancnotele corespunzând cu cele ce au fost indicate de partea vătămată că au fost achitate în schimbul bunurilor achiziționate respectiv 4 plapume și 4 perne. 

Au fost dispuse măsuri procedurale de indisponibilizare a autoturismului marca Volkswagen Transporter, în baza ordonanței de indisponibilizare întocmită în cadrul dosarului penal, la sediul Postului de Poliție Frătăuții Vechi.

Au fost ridicate ca mijloc material de probă două telefoane mobile ce aparțineau numiților A.C. și B.I., suma de 1200 lei găsită asupra numitei B.I. precum și cele 4 perne și 4 plapume care au făcut obiectul tranzacției comerciale cu persoana vătămată din com. Frătăuții Vechi.

În cauză s-a întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de „înșelăciune”, iar cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activități infracționale întrucât la nivelul secției se dețin date și informații că cele două persoane sunt autorii unei infracțiuni similare comisă pe raza com. Voitinel în luna iulie 2020, însă plângerea a fost depusă tardiv de către partea vătămată.

De asemenea, A.C. a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1160 lei și a fost sancționat pentru activități de transport ilegal de mărfuri precum și de comerț ambulant fără autorizație, conform art. 1 lit. ”b” și lit ”e” din Legea 12/1990 md. cu amendă în valoare totală de 10.000 lei, iar Balan Ileana a fost sancționată pentru activități de comerț ambulant fără autorizație și fără a avea prețul afișat, conform art. 1 lit. ”b” și lit ”g” din Legea 12/1990 md. cu amendă în valoare totală de 10.000 lei.

A fost dispusă și măsura confiscării complementare conform art. 3 din Legea 12/1990 md a 9 plapume care erau transportate de A.C. fără documente de proveniență și transport, bunuri evaluate la suma de aproximativ 500 lei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.