Mediatizarea aproape zilnică a cazurilor, dar şi a recomandărilor cu caracter preventiv cu privire la înşelăciunile prin diferite metode şi desfăşurarea de acţiuni de informare cu grupurile ţintă vulnerabile au dus la creşterea gradului de responsabilitate al cetăţenilor. În ultimele două zile, infractorii au eşuat în două tentative de a înşela cetăţenii prin metoda „accidentului”, tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat recomandările preventive ale poliţiştilor.

La data de 04 iulie, în jurul orei 13.00, poliţiştii Postului de Poliţie Vama au fost sesizaţi de o femeie în vârstă de 79 ani, din localitate, despre faptul că la 03 iulie, în jurul orei 16.00, a fost sunată pe telefonul fix de la domiciliu, de către o persoană necunoscută care s-a recomandat a fi avocat şi care i-a spus că nepotul ei a avut un accident auto, fără a preciza locul şi că trebuie să-i dea până la ora 17.30 suma de 6 mii de lei, moment în care, întrucât nu auzea bine, i-a dat receptorul telefonului nepoatei sale, care se afla în locuinţă cu ea. Aceasta i-a explicat că nu are această sumă de bani însă persoana în cauză, care s-a recomandat a fi avocat (reclamanta nu mai reţine exact numele), i-a spus că dacă nu-i dă măcar 3 mii de lei în primă fază, nu o poate ajuta şi că victima accidentului produs de ruda lor este transportată cu elicopterul la un spital din Bucureşti şi trebuie operat de urgenţă, în caz contrar urmând ca în ziua următoare nepotul ei să fie arestat.

Persoana vătămată i-a spus că nu poate lua telefonul fix după ea pentru a ţine legătura şi atunci persoana respectivă i-a solicitat numărul de telefon mobil, pentru a o putea contacta. După aproximativ 5 – 10 minute, persoana vătămată a fost contactată pe telefonul mobil de pe un număr cu identitate ascunsă, spunând că sună de pe telefonul de serviciu şi numărul de pe care sună este strict confidenţial şi au stabilit să vorbească mai târziu, pentru a avea timp să găsească banii necesari.

Persoana vătămată, împreună cu nepoata ei, au făcut un minim de verificări şi au stabilit că nepotul nu a fost implicat în niciun eveniment rutier, dându-şi astfel seama că este vorba despre o înşelăciune, moment în care persoana care s-a recomandat a fi avocat a închis telefonul.

Tot la data de 04 iulie, în jurul orei 12.30, la Secţia 14 Poliţie Rurală Vama s-a prezentat şi un bărbat de 67 ani, din localitate, care a relatat că în cursul dimineţii, în jurul orei 08.30, a fost sunat atât pe telefonul fix, cât şi pe telefonul mobil, de către o persoană necunoscută, care i-a spus că fiul său a comis un accident rutier în municipiul Câmpulung Moldovenesc, lovind o fetiţă cu maşina şi că trebuie să depună la bancă suma de 5 mii de lei pentru familia fetiţei, ca să nu depună plângere, urmând să le comunice contul în care trebuie depuşi banii.

Persoana vătămată a întrebat dacă nu cumva este vorba despre o înşelăciune, moment în care persoana care a sunat-o a asigurat-o că situaţia este reală şi i-a atras atenţia să păstreze secretul, după care a închis telefonul şi nu a mai contactat-o. Ulterior, persoana vătămată a vorbit la telefon cu fiul său, aflând că acesta nu a avut niciun accident.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii tentativei la infracţiunea de înşelăciune.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordate prin această metodă şi să nu dea curs cererilor de a vira bani în anumite conturi bancare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.