Infractorii se pare ca demonstreaza o tactica si niste abilitati innascute in a castiga increderea victimelor, pe care le pacalesc si le deposedeaza de bunuri sau de bani. Reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Suceava atrag, din nou, atentia cetatenilor municipiului in a demonstra vigilenta si in a sti sa gestioneze situatii simple dar care pot sa le aduca pagube mari.

Desi infractiunile de inselaciune savarsite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate in vederea cunoasterii de catre populatie a cauzelor, conditiilor  si imprejurarilor care au generat si favorizat savarsirea acestora, spre deosebire de alte infractiuni, in aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reusind sa gaseasca metode de a castiga increderea victimelor, lucru esential in reusita acestora. Astfel, pe 2 iunie, politistii suceveni au fost sesizati prin 112 despre faptul ca persoane necunoscute au sustras o suma de bani din locuinta unui batran de 87 de ani, din comuna Baia. Din primele cercetari, politistii au stabilit faptul ca, la locuinta partii vatamate s-au prezentat doi barbati, cu un autoturism, iar unul dintre acestia i-a adus la cunostinta faptul ca are sa-i restituie nepotului sau, o datorie mai veche de 100 lei, dar are o bancnota de 200 lei, intreband daca are să-i dea rest. In prezenta persoanei necunoscute, batranul a scos dintr-o noptiera un portofel cu mai multi bani, din care a luat diferenta de 100 de lei, dupa care au iesit amandoi in curte. Sub pretextul ca incearca sa-l sune pe nepot si ca nu este semnalul bun, suspectul a atras partea vatamata in spatele locuintei, unde au stat aproximativ 2-3 minute, dupa care necunoscutul a mers in drum, la autoturism, cu scopul de a lua alt telefon si a plecat, fara a lasa vreo suma de bani. Ulterior, batrânul a constatat faptul ca, i-au fost sustrase doua portofele, unul cu suma de 4.200 lei, iar celalalt cu actele personale. In cauza s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de furt, cercetarile fiind continuate de politisti pentru identificarea autorilor si recuperarea prejudiciului. In aceeasi zi, politistii din zona Capu Campului au fost sesizati tot de un batran de 90 ani, din localitate, despre faptul ca, persoane necunoscute au patruns in locuinta sa si i-au sustras o suma de bani. Aici, modalitatea de operare a fost usor diferita, insa pagubele au fost pe masura. La locuinta victimei s-au prezentat doua persoane, care sub pretextul de a cumpara bilete de calatorie au intrat in vorba cu acesta, dupa care l-au rugat sa le schimbe suma de 200 lei. Batranul a intrat in casa pentru a aduce suma respectiva, timp in care, cei doi profitand de usa lasata deschisa au vazut de unde proprietarul a luat banii. O persoana i-a distras atentia, iar cealalta a intrat in casa, pe usa de acces, ramasa deschisa si a sustras o suma de bani, care se afla pe masa. In cauza s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de furt, cercetarile fiind continuate de politisti pentru identificarea autorilor si recuperarea prejudiciului.

Politistii atrag inca o data atentia cu privire la masurile preventive pe care cetatenii trebuie sa le ia in cazul in care sunt abordate de persoane necunoscute care solicita anumite sume de bani pentru efectuarea unor servicii ori care pretind ca vor sa cumpere sau sa vanda anumite produse.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.