Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că înșelăciunile prin metoda ” Accidentul” înregistrează din ce în ce mai multe victime. De la începutul anului 20 de suceveni au fost înşelaţi prin metoda ,,Accidentul”.

Metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru a elibera din arest sau a scăpa de la închisoare persoana (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

Cu toate că recomandările preventive au fost intens mediatizate cu sprijinul mass-media, modurile de operare ale infractorilor fiind prezentate tocmai în scopul de a informa cetăţenii şi a-i responsabiliza, în continuare sucevenii, în special persoanele vârstnice, cad victime ale înşelăciunilor.

De la începutul anului 20 de suceveni au fost înşelaţi prin metoda ,,Accidentul”. Toate aceste persoane au fost contactate pe telefonul fix şi au fost informate cu privire la faptul că rude apropiate au fost implicate în evenimente rutiere. Persoanele vătămate au vârste cuprinse între 65 şi 90 de ani, majoritatea fiind din municipiul Suceava. Majoritatea înşelăciunilor s-au produs în intervalul orar 09.00 – 14.00, atunci când persoanele vârstnice sunt singure la domiciliu, copiii sau nepoţii fiind plecaţi la serviciu sau la şcoală. Prejudiciul total cauzat în cele 20 de cauze este de peste 150.000 lei. De cele mai multe ori, sumele plătite de către vârstnici reprezentau economiile strânse pe parcursul vieţii.

Trebuie remarcat şi faptul că alte persoane au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au sesizat imediat poliţia. Cu sprijinul acestor persoane şi urmare a activităţilor investigative desfăşurat, poliţiştii au reuşit realizarea unui flagrant în luna martie, un tânăr de 24 de ani fiind reţinut şi introdus în arestul IPJ Suceava, după ce i s-a probat activitatea infracţională în complicitate cu persoane aflate în detenţie în penitenciarul Iaşi. De asemenea, alţi doi tineri au fost arestaţi pentru fapte similare.

Pentru a conștientiza populația cu privire la înșelăciunea prin metoda „accidentul”, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava dar şi poliţiştii de proximitate au desfășurat mai multe activități de prevenire. Oamenii legii au fost prezenţi în perioada 01 – 07 septembrie 2015 în zona bisericilor dar şi în parcurile publice din municipiul Suceava, ocazie cu care au stat de vorbă cu cetățenii și le-au transmis sfaturi și recomandări pentru a nu da curs solicitărilor primite prin telefon, de la persoane necunoscute. De asemenea, au fost distribuite peste 800 de materiale preventive.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări. În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.