În cazul unor categorii de maşini, obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică (ITP) la Registrul Auto Român (RAR) ar putea fi eliminată.

Într-un proiect de act normativ lansat vineri în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor se precizează că inspecţia tehnică periodică ar putea fi efectuată nu doar la RAR, ci şi la staţiile ITP autorizate, periodicitatea de efectuare a ITP în cazul anumitor categorii de maşini putând fi schimbată.

În urma dezbaterii publice de vineri, ministerul a elaborat un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea OG nr.81/2000, privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice.

Mai exact, există posibilitatea efectuării inspecţiei tehnice periodice la autovehiculele ce au în dotare un număr mai mare de 8 locuri, în afară de locul şoferului şi cu o vechime de peste 12 ani, cât şi la vehiculele agreate pentru transportul de mărfuri perisabile.

La ora actuală, ordonanţa prevede ca inspecţia tehnică periodică să se efectueze numai la personalul RAR pentru diferite categorii de maşini: vehicule agreate pentru transportul mărfurilor periculoase sau pentru transportul de mărfuri perisabile, vehicule destinate exclusiv transportului de butelii de gaze, remorcile-cisternă lente destinate transportului de mărfuri periculoase, autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de 8 locuri pe scaune şi care au o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu excepţia troleibuzelor, vehicule istorice, autovehicule destinate competiţiilor sportive, vehicule cu caracteristici speciale, maşini şi utilaje autopropulsate pentru lucrări, şi nu în ultimul rând, vehiculele radiate din evidenţa în care au fost înmatriculate ori înregistrate anterior în România în vederea înmatriculării.

În concluzie, inspecţia tehnică periodică va putea fi realizată şi la staţiile ITP autorizate, nu doar la Registrul Auto Român.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.