Pe scurt, este o diferență de perspectivă: Managerul de Resurse Umane este o poziție de conducere și vizează partea, să-i zicem, teoretică (motivare, strategii, recrutare etc.), iar Inspectorul de Resurse Umane vizează partea practică, metodică (contracte, cereri, dispoziții, aspectele legale etc.).

Primul lucru pe care trebuie să-l ai în minte este că aceste două posturi sunt complementare. De exemplu, unui Manager de Resurse Umane îi prinde bine și cursul de Inspector Resurse Umane pentru că adesea va fi pus în situația în care trebuie să rezolve probleme aferente IRU. Este valabil și invers, când Inspectorul de Resurse Umane primește sarcini care depășesc aria de activitate a inspectorului, ținând mai mult de MRU.

Dacă acum activezi în domeniul resurselor umane și cunoști foarte bine partea legislativă, poți să nu mai faci cursul de Inspector Resurse Umane și să-l faci doar pe cel de Manger Resurse Umane. Dacă nu stăpânești partea de legalitate, este indicat să urmezi și cursul de IRU. Există o singură condiționare legală atunci când alegi cursul. Conform ANC (Autoritatea Națională de Calificari) poți urma cursul de Manager de Resurse Umane numai dacă ai studiile superioare finalizate, pentru cursul de Inspector Resurse Umane existând doar condiția de finalizare a studiilor medii.

Diferențele sunt multiple, deși la nivel organizațional se confundă și întrepătrund, existând fie un Inspector de Resurse Umane care îndeplinește atât atribuțiile sale, cât și pe cele pe care Managerul de Resuse Umane ar trebui să le aibă, fie în invers. Acest lucru nu exclude diferențele dintre cele două posturi, cu mențiunea că Managerul de Resurse Umane poate coordona, în anumite situații, activitatea mai multor Inspectori de Resurse Umane, ceea ce definește superioritatea acestei poziții din punct de vedere organizațional.

De regulă, există trei mari zone de acțiune pentru MRU în cadrul unei organizații: administrarea statului de salarii, gestionarea relațiilor interne și a comunicării cu angajații, și gestionarea fluxului de documente pe care legea le prevede.

Pe de altă parte, IRU este responsabil de: întocmirea documentelor necesare angajării sau desfacerii contractului de muncă, de gestionarea în documentele juridice și registrele de specialitate a modificărilor salariale/contractuale/aspectelor renegociate, de înregistrarea contractelor de muncă, precum și a documentelor necesare desfacerii acestora și de arhivarea și gestionarea dosarelor de personal.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.