Polițiștii de imigrări celebrează 137 de ani de la atestarea documentară a primului act normativ care reglementa regimul străinilor în România. Ziua Armei va fi marcată, la nivel național, printr-o serie de activități culturale și sportive.

Astăzi, 7 aprilie a.c., Inspectoratul General pentru Imigrări omagiază 137 de ani de la atestarea documentară a primului act normativ, care reglementa regimul străinilor în România „Legea asupra streinilor“, publicată în Monitorul Oficial nr. 6 din anul 1881.

 

În cele șapte articole, legea reglementa modalitatea în care străinul putea fi constrâns de a se depărta din locul în care se află, de a locui într-un anumit loc sau chiar de a părăsi țara, termenul în care străinul va trebui să “execute ordinul de espulsiune sau de schimbare a reședinței”, timpul cât va avea dreptul să se “popréscă în fiecare localitate, până la frontieră”, conducerea afară din ”țéră prin forța publică”, precum și corecția aplicată în cazul reintrării pe teritoriul României. Totodată, se stabilea datoria străinului nou venit în țară de a obține de la autoritatea polițienească o carte de liberă trecere “pentru timpul cât va arăta ca voesce să stea sau să călătorească.”

La scurt timp, a apărut Regulamentul din anul 1900, care prevedea ”Biletul de liberă trecere”, documentul pentru străinii intraţi în România.

De atunci și până în zilele noastre, legislația națională s-a aflat într-un proces permanent de actualizare în concordanță cu realitățile societății românești și, mai apoi, de armonizare cu reglementările europene. Astfel, am dezvoltat un sistem comun de azil în concordanță cu cerințele și standardele internaționale și ne-am exprimat solidaritate față de state membre care se confruntă cu un aflux de migrație ilegală. În domeniul migrației continuăm să identificăm cele mai bune mecanisme pentru a maximiza efectele pozitive ale acesteia în plan social, economic și cultural și a minimaliza pe cele negative privind ședere ilegală și munca nedeclarată. Permanent, dezvoltăm programe menite să asigure o integrare cât mai facilă a străinilor în societatea românească.

 

Anul acesta, ziua aniversară este marcată, în perioada 11 – 12 aprilie a.c., printr-o serie de activități culturale și sportive, precum organizarea unei dezbaterii cu tema “Migrația – context actual și perspectivă”, aflată la cea de-a IV-a ediție, competiția sportivă, Cupa IGI la fotbal- ediția a III-a, la care s-au înscris 14 echipe interinstituționale și evocarea momentului aniversar în cadrul căruia se vor acorda distincțiile Polițistul Anului și Structura Anului. Activitățile se vor desfășura la sediul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.