Campania Naţională privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto (lucrători mobili), a legislației și a directivelor europene ce vizează detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaționale transpuse în legislația națională.

În luna noiembrie 2019 Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfăşurat Campania la nivel naţional privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto (lucrători mobili), a legislației și a directivelor europene ce vizează detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaționale transpuse în legislația națională, cod CAEN 4941-Transporturi rutiere de mărfuri, cod CAEN 4931 transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători.

Obiectivele Campaniei  au fost: identificarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; controlul privind respectarea timpului de muncă şi de odihnă; determinarea angajatorilor de a respecta prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, modificată şi completată, ale H.G. nr.905/2017 cu modificările şi completările ulterioare şi ale legilor speciale în domeniul transportului rutier privind timpul de muncă şi de odihnă al conducătorilor auto; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, a prevederilor legale privind  timpul de muncă şi de odihnă, precum și eliminarea tuturor neconformitățílor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea sancțíunilor contravenționale corespunzătoare.       

Potrivit inspectorului șef al ITM Suceava, Romeo Butnariu, campania este adresată angajatorilor care desfăşoară activităţi economice principale sau secundare de transport rutier de marfă şi persoane, având cod CAEN 4941 și Cod CAEN 4931, pe teritoriul României.

Inspectorii de muncă au controlat un număr de 61 angajatori. În urma controalelor efectuate s-au aplicat un număr de 16 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 22.500 lei. Sancţiunile contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 –  republicată – Codul Muncii – cu modificările şi completările ulterioare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.