Duminică, 10 aprilie, 12 persoane au rămas blocate în Telescaunul din Vatra Dornei. Este vorba de nouă turisti, respectiv opt adulti si un minor, doi angajați ai Telescaunului și revizorul de linie. Reprezentantul SC Telescaun Vatra Dornei, Paul Boncheș, a explicat detaliat cum s-au petrecut lucrurile, menționând că intervenția a fost promptă, iar persoanele rămase suspendate au fost aduse la sol în deplină siguranță.

Boncheș a arătat că personalul care se ocupă de întreținerea telescaunului a observat, la un moment dat, că scaunele intră cu un balans necorespunzător în stația inferioară, iar la un interval de 30 de secunde – 1 minut, instalația s-a oprit de la sine deoarece este dotată cu senzori de oprire în caz de producere a unor incidente. Imediat, personalul a trimis, atât de la stația superioară, cât și de la stația inferioară, angajați ai Telescaunului care i-au anunțat pe turiști să stea liniștiți pentru că vor veni echipe de intervenție care îi vor coborî în siguranță, lucru care s-a și întâmplat.

„În același timp au fost anunțate și cele 4 unități de salvare cu care noi colaborăm, respectiv Jandarmeria Montană, Inspectoratul de Salvamont Județean Suceava, ISU – Detașamentul Vatra Dornei și Salvamont Vatra Dornei”, a declarat Paul Boncheș, reprezentantul Telescaunului Vatra Dornei.

Întreaga operațiune a durat aproximativ 50 – 60 de minute, timp în care toate persoanele au fost aduse în deplină siguranță la sol și duse la baza inferioară a Telescaunului.

„Nu s-a întâmplat niciun incident fizic și nici psihologic. S-au speriat părintele și minorul care se aflau în telescaun, însă, în permenanță, un reprezentant al Inspectoratului de Salvamont Județean Suceava și unul al Telescaunului au stat de vorbă cu ei, asigurându-i că totul va fi în regulă și așa a și fost ”, a adăugat reprezentantul Telescaunului Vatra Dornei.

Acesta a adăugat că astfel de situații nu țin de oameni, probleme de acest fel înregistrându-se și în țări precum Franța, Austria și Elveția. De asemenea, Paul Boncheș a subliniat că instalația de telescaun este la zi cu toate verificările, iar parametrii acesteia sunt mai buni decât al altor astfel de instalații din alte locații.

„Referitor la raportul tehnic, concluzia finală o va trage echipa ISCIR Iași, dar, conform primelor concluzii preliminare ale specialiștilor de la Telescaun Vatra Dornei, la pilonul 18 pe urcare de pe prima rolă, cablul a deraiat foarte puțin, cel mai probabil din cauza balansului excesiv făcut de unii dintre turiști”, a subliniat reprezentantul Telescaunului Vatra Dornei.

Personalul a procedat conform normelor ISCIR în vigoare și nu a intervenit în momentul incidentului pentru a executa reparațiile tehnice la instalație, întrucât  sănătatea și integritatea fizică a persoanelor erau cele care primau.

„Regret incidentul și sper să nu se mai întâmple în viitor, dar sunt lucruri care nu țin numai de noi. Cât de curând, în urma raportului întocmit de ISCIR, vom relua activitatea de funcționare cu publicul a Telescaunului. Îi asigurăm pe toți colaboratorii noștri că telescaunul este la standarde înalte, din punctul de vedere al siguranței. De asemenea, vrem să le mulțumim și colegilor de la ISU, Jandarmeria Montană, Salvamont Suceava și Salvamont Vatra Dornei pentru celeritatea cu care au acționat. Ne bucurăm că totul a decurs normal, natural, chiar dacă unii au preferat să transforme micul incident într-un mare senzațional ”, a conchis Paul Boncheș.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.