Secțiile de votare din județul Suceava sunt pregătite pentru cele scrutine electorale, respectiv cel pentru alegerile europarlamentare și cel pentru referendumul național. Anunțul a fost făcut de către prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, într-o conferință de presă.

Potrivit prefectului, instituțiile Ministerului Afacerilor Interne au verificat deja locațiile respective și vor asigura paza cu efective sporite.

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, colonelul Costică Ghiață a precizat că inspectorii ISU au verificat locațiile în care vor fi amenajate secțiile de votare, în ceea ce privește siguranța la incendiu, și au constatat că nu există niciun pericol.

„Pentru eventualele sitații de urgență, am suplimentat efectivele cu 50 de subofițeri, care să constituie o grupă alternativă și care să intervină în caz de producere a evenimentelor negative. Trebuie să menționez că în perioada de referință, ISU are în pază 115 secții de votare, fiind angrenați, în acest sens, 230 de subofițeri. Activitatea va fi monitorizată de către 16 ofițeri cu funcții de conducere. În momentul de față, riscul de incendiu la aceste spații în care se organizează secțiile de vot este unul redus, însă dacă situația va impune suntem pregătiți să intervenim”, a declarat șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, colonelul Costică Ghiață.

În ceea ce privește asigurarea pazei în secțiile de votare, prim adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, colonelul Iulian Iacob, a declarat că Jandarmeria Suceava s-a integrat în concepția generală a MAI, de  realizare a măsurilor de ordine publică în campania electorală și în timpul alegerilor.

„Jandarmeria a fost implicată încă din timpul tipăririi buletinelor de vot și de la începerea campaniei electorale, în toate măsurile de ordine publică pentru acele manifestări care s-au desfășurat în spațiul public. Până acum nu au fost incidente la nivelul județului. De altfel, întrucât suntem pe ultima sută de metri, nu s-au anunțat alte manifestări în spațiul public. În prezent suntem angrenați în paza Centrului Economic „Bucovina”, unde sunt depozitate buletinele de vot și materialele necesare votării”, a declarat prim adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, colonelul Iulian Iacob.

De altfel, colonelul Iacob a precizat că din cele 560 secții de votare, jandarmii vor asigura paza la 136 de secții de votare. Astfel, 251 de jandarmi vor asigura liniștea și ordinea publică. Trebuie precizat că la pază vor fi angrenați și elevi ai Școlii de Jandarmi Fălticeni.

„În această perioadă asigurăm paza permanentă și la Biroul Electoral Județean”, a precizat colonelul Iacob.

Comisarul șef de Poliție, Adrian Buga, a precizat că Inspectoratul de Poliție Județean Suceava este principalul coordonator al asigurării bunei defășurări a alegerilor europarlamentare și a referendumului.

„Grupa operativă, constituită conform Planului General de Măsuri elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, dar și Planului propriu, elaborat la nivelul Poliției Române va asigura începând de  sâmbătă, 25 mai, de la ora 7:00, până în ziua de 27 mai la ora 20:00 ordinea și siguranța publică. Avem 18 echipe de polițiști, pregătite pentru cercetarea evenimentelor sau incidentelor electorale și un număr de 493 de polițiști care vor asigura paza secțiilor de votare. La aceștia se mai adaugă încă 42 de polițiști de Frontieră, doi de la Biroul de Imigrări și 7 de la Centrul Regional pentru solicitanții de azil Rădăuți. În pază avem 267 de secții de votare”, a explicat Comisarul șef de Poliție al IPJ Suceava, Adrian Buga.

De asemenea și polițiștii aflați în subordinea Instituției Prefectului Județului Suceava, vor da o mână de ajutor și vor fi angrenați în activitatea electorală.

„La aceste efective vor fi adăugați încă 23 de agenți de Poliție din cadrul Serviciilor Publice Comunitare: Pașapoarte și Înmatriculări Vehicule”, a precizat prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.