Președintele Joe Biden ar urma să discute vineri cu omologul său chinez Xi Jinping. E de așteptat ca liderul american să încerce să-l convingă pe cel chinez să nu îi ajute pe ruşi.

Responsabilii din China susțin că nu au știut ce avea de gând Putin în Ucraina și dau semne că nu vor să-și riște poziţia pe scena internațională, de dragul lui.

Pe de altă parte, consilierul american pentru securitate națională a vorbit la telefon cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei. Este primul contact, la nivel înalt, între cele două țări, după declanșarea invaziei.

Convorbirea dintre Joe Biden și omologul său chinez a fost stabilită la începutul săptămânii, în timpul întâlnirii dintre consilierul pe securitate națională de la Casa Albă și comisarul responsabil cu politica externă al Chinei.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă: „Aceasta este o oportunitate pentru președintele Biden de a evalua care este poziția președintelui Xi. Simplul fapt că, până acum, China nu a denunțat ceea ce face Rusia (în Ucraina) spune multe.”

Un mesaj dur legat de riscurile pe care și le asumă China dacă va sprijini Rusia a venit din partea secretarului de stat american.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: „Credem că în special China are responsabilitatea de a-și folosi influența asupra președintelui Putin și de a apăra regulile și principiile internaționale pe care pretinde că le susține. În schimb, se pare că se mișcă în direcția opusă, refuzând să condamne această agresiune și încearcă să se prezinte ca un arbitru neutru. Mai mult, suntem îngrijorați că se gândesc să ajute direct Rusia cu echipament militar, pe care Rusia să-l folosească în Ucraina. Vom transmite clar că, pentru orice acțiune pe care o va întreprinde China pentru a sprijini agresiunea Rusiei, vom impune costuri.”

Miercuri seara, publicaţia germană Bild anunţa ca şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, ar fi plecat spre China, însă – după ce a parcurs 2.800 de km – avionul a făcut cale întoarsă. Dacă jurnaliştii germani se hazardează să presupună că Lavrov ar fi încercat să fugă din ţară, incidentul lasa oricum loc de speculaţii.

O posibilă explicaţie este ca Beijingul ar fi semnalat totuși în ultima clipă că nu este dispus să ajute Rusia în războiul din Ucraina.
Clar este că ambasadorul Chinei în Ucraina s-a întâlnit cu guvernatorul Liovului, căruia i-ar fi declarat că ţara să este prietena Ucrainei şi va contribui la reconstrucţia acesteia.

Kevin Rudd, președintele Asia Society: „Acțiunile Chinei de până acum, în ceea ce privește conformitatea cu sancțiunile impuse de SUA și Occident împotriva Moscovei, au fost, cel puțin din ce știu eu, corecte. Adică nu vor să aibă și ei (chinezii, n.r.) de suferit în urma unor sancțiuni secundare. În ceea ce privește această dezbatere aprinsă legată de ajutorul militar și de solicitările în acest sens (venite din partea Rusiei, n.r.) este o chestiune separată și vom vedea cum se va desfășura această discuție.”

Ruşii care au fugit deja din ţară, mai cu seamă în Turcia, au organizat la Istanbul un protest împotriva Kremlinului.

Masha Kolga, dizident rus: „E foarte greu să ştii că eşti de partea agresorului. Simţi că eşti responsabil, simţi ruşine. Eşti victima situaţiei, pentru că acasă nu aveai ce să… e foarte greu de înţeles că nu ai ce face.”

Jomana Kardsheh, jurnalist CNN, în dialog cu protestatară

– Tonya, ai speranţa că, la un moment dat, vei avea un viitor în ţara ta?

– În timpul regimului lui Putin? Nu, cu siguranţă nu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.