Astăzi, începând cu ora 17:00, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, va avea loc o întâlnire de suflet cu omul literelor şi al cetăţii, profesorul universitar doctor Mihai Iacobescu.

afis USV omul si carteaAcest eveniment inaugurează seria de manifestări „Omul şi cartea”, organizată de către colectivul bibliotecii universitare sucevene. Invitaţi la întâlnire sunt foştii studenţi ai domniei sale, actualii studenţi şi doctoranzi ai USV, cadrele didactice universitare şi din preuniversitar, prietenii din domeniul culturii şi reprezentanții mass-media.

Întreaga carieră a profesorului Mihai Iacobescu este legată de Alma Mater Sucevensis, unde a scris sute de studii, articole şi volume. În istoriografia română vor rămâne lucrări de referinţă volumele sale: „România şi Societatea naţiunilor, 1919-1929” (Bucureşti, 1988), primul volum „Din istoria Bucovinei, 1774-1862. De la administraţia militară la autonomia provincială” (Bucureşti, 1993), capitolele privitoare la Bucovina din ediția Istoria românilor apărută sub egida Academiei Române. În domeniul Istorie, profesorul Mihai Iacobescu a coordonat un număr de 29 teze de doctorat, a îndrumat numeroase lucrări de licenţă şi disertaţii elaborate de studenţii Facultăţii de Istorie şi Geografie şi ai Facultăţii Ştiinţe ale Educaţiei, a coordonat zeci de lucrări pentru obţinerea gradului I în învăţământ.

În perioada 1990-1992, Mihai Iacobescu a fost ales senator în Parlamentul României şi a făcut parte din Comisia de elaborare a Constituţiei României. După revenirea în mediul universitar, profesorul universitar a fost ales şef al Catedrei de Istorie (1993-1995), decan al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe (1995-1999) şi al Facultăţii de Istorie şi Geografie (1999-2001), prorector al USV (2001-2004). În anul 2008 a fost desemnat şef al Şcolii doctorale de istorie.

Profesorul Mihai Iacobescu este unul din cei mai fideli cititori, dar şi unul dintre „patronii” bibliotecii universitare, donând pentru fondurile acesteia peste 2.000 de volume preţioase.

Evenimentul va avea loc în Biblioteca universităţii, corpul E, parter.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.