O întâlnire a grupurilor de lucru din județul Suceava și regiunea Cernăuți pe tema proiectelor comune, transfrontaliere, a avut loc marți, 20 martie, în PTF Siret.

Gheorghe Flutur a participat împreună cu Irina Vasilciuc, administratorul public, specialiști din domeniile în care se lucrează pentru depunerea de proiecte. Din delegația Regiunii Cernăuți a făcut parte guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk și președintele Consiliului Regional, Ion Muntean.

Am convenit să realizăm împreună 14 proiecte, „în oglindă” – noi vom face 7 proiecte și partenerii noștri, 7 proiecte. Pe infrastructura de drumuri, pentru accesul în noi puncte de trecere a frontierei, vom face proiecte-pereche.
Pe învățământ, pentru dezvoltarea învățământului profesional, vom iniția un proiect comun între Colegiul Agricol din Fălticeni și liceul din Hliboca, iar pentru școlile speciale ne propunem să achiziționăm materiale, echipamente și aparate.
Vom veni cu mai multe proiecte pe sănătate, din care amintesc pasajul de trecere Spitalul nou – Spitalul vechi.

Pe situații de urgență, avem în vedere achiziționare de utilaje cu braț multifuncțional pentru spargerea gheții, utilaj intervenție în zona alpină, sistem de filtrare apă.
Pentru că gastronomia devine un element important pentru diversificarea ofertei turistice avem în vedere să introducem județul Suceava și Regiunea Cernăuți în circuitul rutelor gastronomice, circuite care combină locuri de interes istoric cu alte atracții turistice, pentru a crește durata de ședere în destinații”, a transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

În cadrul întâlnirii s-a mai discutat și despre oportunitatea de a revitaliza, prin proiecte de cooperare transfrontalieră, o serie de meșteșuguri tradiționale în Bucovina precum dogăritul, pictura pe sticlă sau ceramica.
Gheorghe Flutur a anunțat și faptul că pentru Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020 vor fi puse la dispoziție 36 de milioane de euro, iar o nouă întâlnire urmează să aibă loc pe 3 aprilie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.