Ministerul Apelor și Pădurilor, cu sprijinul Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, organizează, la Suceava, “Întâlnirea Comitetului Comun de Management al sitului Patrimoniului Mondial Natural UNESCO ”Păduri străvechi și seculare de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei”, care va avea loc în perioada 21-23 mai, la Hotel Imperium.

Participă ministrul Apelor și Pădurilor, România, Ioan Deneș, consilierul Radu Sbîrnea, de la MAP, Viktoria Hasler –  Ministerul Federal pentru Sustenabilitate și Turism din Austria, Hanns Kirchmeir – ECCO Institute of Ecology, Austria, experți naționali în domeniu.

Evenimentul se adresează tuturor experților „care s-au implicat activ în domeniul politicilor și managementului sitului ce a fost inclus în lista UNESCO în 2017”.

Pentru ziua de 21 mai 2019, agenda evenimentului cuprinde o excursie în teren,  la componenta „Codrul secular Slătioara”, situată la 60 km de Suceava.

Ziua de 22 mai și  dimineața zilei de 22 mai 2019 sunt dedicate discuțiilor specifice, pe mai multe teme:  „Situația curentă a solicitărilor UNESCO, rapoarte și pregătiri pentru a 43-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial”, care va avea loc la Baku, Azerbaijan, în perioada 30 iunie – 10 iulie 2019; “Ghiduri și declarație a Valorii Excepționale Universale”; “Procesul de extindere și pașii următori”; “Aspecte privind finanțarea – proiecte actuale și viitoare și posibile metode de compensare”; “Acțiuni specifice țărilor, alte evenimente viitoare și termene”.

În anul 2007 a fost aprobată prima înscriere în Patrimoniul Mondial UNESCO a unor suprafeţe de păduri primare şi seculare de fag din Munţii Carpaţi, situate pe teritoriul Slovaciei şi Ucrainei, iar în anul 2011 au fost înscrise în acest patrimoniu păduri seculare de fag din Germania.  La acea dată, suprafaţa totală a componentelor sitului era de 33.669 ha, iar suprafaţa tampon – 62.400 ha.

În România, în  perioada 2012 – 2014,  s-a desfășurat acțiunea de  identificare a zonelor candidate a fi incluse în patrimoniul Unesco, fiind  selectate 8 componente, cu o suprafaţă totală de 23.983 ha, şi o zonă tampon de 64.450 ha.  

Codrul secular de la Slătioara ocupă o suprafață sit de circa 609 hectare, cu o zonă tampon de 429,4 hectare.

În prezent, situația suprafețelor din situl “Păduri de fag primare și seculare din Carpați și alte regiuni ale Europei” cuprinde 12 state – Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Italia, România, Slovenia, Spania, Ucraina, Germania și Slovacia, cu o suprafață sit de 89.783 hectare.  

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.