Alexandru Huțuleac, bărbatul din Rădăuți care a lovit în cap, cu sabia, un polițist de la serviciul de intervenție rapidă, în anul 2017, a scăpat de pușcărie și a fost plasat în arest la domiciliu. Decizia a fost luată luna aceasta de un complet de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava și este definitivă.

Polițistul Ciprian Sfichi a fost rănit de interlop în timpul unei descinderi la care a luat parte fără casca de protecție din dotare. Scenele de groază s-au petrecut la descinderea din 2017, iar polițistul atacat s-a pensionat din poliție și e încă în recuperare.

Agresorul se află în spatele gratiilor de 4 ani și 8 luni de zile. Cum dosarul nu a fost finalizat până acum, legea mai permitea ca măsura arestului preventiv să mai fie prelungită doar pentru 4 luni de zile, după care agresorul ar fi rămas în libertate

. Potrivit articolului 239 din Noul Cod de Procedură Penală precizează că „în toate cazurile, durata arestării preventive în primă instanță nu poate depăși 5 ani”.

În acest context, avocații lui bărbatului au cerut de mai multe ori, de la începutul acestui an, schimbarea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, aspect care s-a și materializat în cursul lunii august.

În cererile de schimbare a măsurii preventive, au fost invocate hotărâri ale CEDO, prin care se indică faptul că prelungirea procesului nu corespunde nici unui motiv acceptabil pentru deținerea unei persoane în cursul procesului pe o perioadă atât de îndelungată.

  Avocații au mai arătat că martorii din dosar au dat declarații incoerente, iar unii și le-au modificat, în timp ce alții și-au retras declarațiile date în faza de urmărire penală și au arătat că au fost constrânși sau speriați de organele de anchetă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.