O intervenție chirurgicală în premieră pentru Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost efectuată la mijlocul săptămânii trecute de către chirurgii ortopezi Răzvan Bandac și Marius Grămadă și medicul anestezist Lavinia Ștreangă din cadrul unității spitalicești.
„Miercurea trecută s-a efectuat o intervenție chirurgicală, în premieră pentru Spitalul Județean Suceava. Este vorba despre o intervenție pe o fractură a unui os tumoral, la nivelul tibiei, la care s-a folosit pentru prima dată alogrefă osoasă umană conservată, importată de la Banca de Țesuturi de la Spitalul Colentina”, a declarat șeful secției Ortopedie din cadrul SJU Suceava, medicul Răzvan Bandac.
Este vorba despre un pacient în vârstă de 60 de ani care a suferit o fractură de tibie și, care avea și o tumoră. Potrivit medicului Răzvan Bandac, intervenția chirurgicală a durat două ore și jumătate, timp în care a fost excizată tumora, s-a efectuat grefa și au fost montate două plăci de titan pentru susținerea genunchiului. Genunchiul a fost stabilizat, iar, întrucât pacientul se simte bine, a fost externat marți.
Potrivit doctorului Bandac, Secția de Ortopedie a Spitalului Județean Suceava precum și secția de Terapie Intensivă sunt acreditate pentru efectuarea transplanturilor de organe și țesuturi. În speță, secția Ortopedie a intrat în acest program național în cursul anului 2016.
„Operații mai complexe sunt atunci când ai o structură osoasă sau ligamentară deficitară, cu mari probleme, la care, pe lângă faptul că trebuie să intervii și să reconstruiești acel ligament sau acea structură osoasă, de multe ori nu poți face față cu structurile proprii ale organismului respectiv, adică autotransplant, ci să faci alotranplant, să folosești țesut de la o altă persoană care a fost conservat în prealabil la o bancă de țesuturi. Folosim acest tip de alotransplant în momentul în care suntem depășiți din punct de vedere medical, chirugical pentru a face o operație în siguranță, că nu avem destul stoc osos sau ligamentar la acel pacient și atunci trebuie să apelăm la o bancă, la fel cum se aplează la banca de sânge sau de organe, pentru a face acea operație cu succes”, a explicat șeful secției de Ortopedie, Răzvan Bandac.
Lasa un raspuns