În cursul săptămânii trecute, la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, a fost efectuată o intervenţie chirurgicală în premieră pentru judeţul nostru care a constat în excizia unui carcinom scuamocelular de buza şi a ganglionilor santinela din regiunea submandibulară.
Pacientul a fost un bărbat de 53 de ani care a dezvoltat o formaţiune tumorală agresivă la nivelul buzei inferioare, care a fost în prima fază excizată în urmă cu 1 lună. În cadrul laboratorului de Anatomie Patologică dr. Adelina Şerban, sub coordonarea dr. Andreia Botezan, a examinat formaţiunea şi a identificat un carcinom scuamos bine diferențiat. Probabilitatea de a trimite metastaze pe cale limfatică fiind ridicată la un carcinom atât de agresiv, s-a decis, de comun acord cu pacientul şi în conformitate cu recomandările oncologice internaţionale, efectuarea unei intervenţii suplimentare: excizia ganglionilor santinela.
Ganglionii santinelă reprezintă primii ganglioni în care se drenează limfa provenită din zona corpului unde se afla formaţiunea tumorală. Prin identificarea lor se stabileşte dacă formaţiunea tumorală s-a extins la sistemul limfatic. De asemenea, se evită realizarea unei intervenţii mai agresive, mai de durată şi mai dificil de suportat de către pacient, care ar consta în îndepărtarea unui număr cât mai mare de ganglioni limfatici regionali, pentru a identifica eventuale metastaze. Practic se caută câţiva ganglioni cheie şi dacă aceştia nu sunt afectaţi nu mai trebuie excizaţi restul ganglionilor.
Identificarea ganglionilor santinelă se poate efectua folosind injectarea de coloranţi, sau printr-o metodă mai precisă, de ultimă generaţie, care utilizează injectarea unui izotop radioactiv inofensiv pentru pacient, care însă poate fi urmărit intraoperator cu ajutorul unui detector portabil de radiaţii gamma, „Gamma probe”. În acest caz a fost utilizată metoda de ultimă generaţie cu participarea colectivului Laboratorului de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Judeţean Suceava (coordonat de dr. Gutu Mihai medic primar Medicina Nucleară şi specialist în Radiologie şi Imagistica Medicală, şef de lucrări la U.M.F. Iaşi, cu experienţă de câţiva ani la Institutul Regional de Oncologie Iaşi cât şi la un spital din Franţa, cu avizul dr. Tătăranu Adrian, şef de secţie Radiologie şi Imagistica medicală).
Identificarea ganglionului santinelă cu ajutorul radioizotopilor este utilă şi în tratamentul altor cancere agresive precum cele de sân, piele.


Până acum pentru a beneficia de această intervenţie era necesar ca pacientul să se deplaseze la unul dintre institutele oncologice din Bucureşti, Iaşi sau Cluj.
Este esenţială şi colaborarea dintre secţia de Chirurgie Plastică şi cea de Oncologie formată din dr. Dana Semen, dr. Adeline Tintila, dr. Anca Ababneh-Dumitrovici, dr. Silvia Ginghina, dr. Doina Ganea.
Echipa operatorie pentru intervenţia de zilele trecute a fost formată din: dr Mircea-Dinu Bordiniuc medic chirurgie plastică, dr. Alina Buciu şi dr. Danut Bărbunc medici anestezişti, asistente de bloc operator Simona Ciobica şi Loredana Pădureţ.
Cu susţinerea Consiliului Judeţean şi a conducerii spitalului, Laboratorul a fost dotat cu două astfel de dispozitive „Gamma Probe”, ceea ce face posibilă realizarea acestei tehnici de identificare şi evaluare a ganglionilor santinelă şi la Suceava. De asemenea Laboratorul deţine şi un dispozitiv hibrid SPECT/ CT, în acest moment fiind singurul laborator din Moldova unde această tehnică se poate realiza 3D cu localizare anatomică foarte precisă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.