Deputatul PSD Ioan Cătălin Nechifor a acordat un interviu ziarului SuceavaLive în care a vorbit despre activitatea din Camera Deputaților, dar și despre politica zilelor noastre.

Despre faptul că România suferă în ceea ce privește autonomia locală și finanțele publice locale și despre faptul că  în județ există localități care nu se pot întreține singure, deputatul Cătălin Nechifor, vicepreședinte al Comisiei pentru administrația publică și amenajarea teritoriului, spune că nu este vorba despre o lipsă de curaj a politicienilor de a face ceva în acest sens, ci despre Constituția României care nu permite desființarea acestor unități administrativ-teritoriale.

„Nu e vorba de curaj, e mai degrabă vorba de pragmatism, dar și de respect al dreptului la autodeterminare. Constituția actuală nu permite desființarea de unități administrativ teritoriale, schimbarea ar trebui să vină din interiorul lor, să se organizeze referendumuri locale și abia apoi Parlamentul ar trebui să și voteze modificarea respectivă. Vă aduc aminte că s-au organizat referendumuri locale de revenire la statutul de comună în cazul orașelor Milișăuți, Liteni și Dolhasca. Nici unul nu a trecut, iată de ce această procedură greoaie e dificil să producă roade. Nu exclud alte soluții, în viitor, mai ales în situația nefericită în care unele localități ar putea să intre în insolvență sau chiar în faliment. Obligatoriu, însă, este să se țină cont de voința oamenilor”, consideră deputatul PSD.

Din păcate, astăzi putem vorbi și despre o criză a UNESCO și asta pentru că politica externă pare în criogenie în ceea ce privește acest capitol.

Membru în Comisia pentru relația cu UNESCO, Nechifor subliniază faptul că politica externă e mai degrabă apanajul Președintelui, decât al Guvernului, Parlamentului sau al partidelor.

„Putem totuși obține victorii, așa cum a fost cea de la Cracovia din vara acestui an, când eu și senatorul Vlad Alexandrescu am introdus Codrii Seculari de la Slătioara în Patrimoniul Universal UNESCO, și de asemenea, putem să avem și în scurt timp o prestație bună la Adunarea Generală de la Paris, la care voi participa. Rămâne de văzut și cum ne vom juca, în 2019, cartea de președenție rotativă a Uniunii Europene”, a declarat Nechifor.

Guvernarea PSD, creșterile salariale și viitorul românilor, în ochii deputatului Nechifor

Deputatul PSD Cătălin Nechifor recunoaște că PSD a făcut multe promisiuni românilor care vor fi destul de greu de îndeplinit, dar se declară optimist în acest sens.

„Sper să fie bine, dar nu e deloc ușor. PSD a promis prin programul de guvernare multe. Unele s-au rezolvat deja, altele sunt în curs, dar sunt în mod clar influențe majore și din țară și din exterior, și nu de bine. Ceea ce contează este, din punct de vedere macroeconomic, că avem anul acesta o creștere de peste 5,5%, cea mai mare din Uniunea Europeană, că anul viitor vom reuși să păstrăm ritmul de creștere, dar această creștere nu se revarsă instantaneu și în buzunarele românilor. Cred însă, că în momentul în care vom reuși să dăm drumul la proiectele finanțate din bani europeni, se va cunoaște mai mult în domeniul investițiilor și nu doar în consum, iar acest lucru va însemna bunăstare”, a precizat Cătălin Nechifor.

Totodată, deputatul a declarat că e foarte important ca PSD să păstreze guvernarea până la capăt, tocmai pentru ca primarii care au nevoie de sprijin pentru a-și dezvolta comunitățile și cetățenii să nu fie dezamăgiți.

Proiectele bune vin din discuțiile cu oamenii din județ, iar dacă PSD va păstra guvernarea până la capăt, cred că vom reuși să facem mult din ceea ce s-a promis în campanie. Categoric, voi sprijini proiectele majore, de altfel, sunt mulțumit că am reușit să conving compania TAROM să opereze și zboruri internaționale de la Suceava și mă refer aici la Torino. Firește că voi fi alături de primarii suceveni și în măsura în care depinde de mine voi da mâna de ajutor necesară la București”, a spus Nechifor.

Fostul președinte al Consiliului Județean, arc peste timp

Reabilitarea Cetății de Scaun a Sucevei și a Muzeului Bucovinei, Aeroportului Internațional „Ștefan cel Mare” sau Unității de Primiri Urgențe sunt principalele proiecte care poartă semnătura actualului deputat. N-au lipsit piedicile și greutățile în implementarea acestor proiecte, iar acest lucru îl recunoaște chiar fostul președinte al Consiliului Județean Suceava.
În cazul primelor două obiective nu a fost atât de greu pe cât a fost în cazul Aeroportului Internațional «Ștefan Cel Mare» sau în cazul Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență «Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava». La aeroport, eram atunci singurul proiect de acest gen din țară, fapt care a necesitat ca, împreună cu directorul Măriuța, să cerem inclusiv proceduri noi din partea guvernului și să ne batem, figurat vorbind, pentru ca banii sa nu plece la Iași, așa cum își doreau unii. La UPU cam la fel, am preluat modelul lui Raed Arafat de la Târgu Mureș, medicii Brădățan și Cârlan și managerul Râmbu au și vizionat sistemul de acolo, și am reușit, într-un timp record să avem complet schimbat, ca în filmele americane, sistemul de urgență județean. La muzeu, îmi aduc aminte când directorul Ursu m-a întrebat, așa, mai în șoaptă, daca aș fi de acord ca o secție din muzeu să fie dedicată comunismului. Am fost și mă bucur că suntem singurul muzeu din țară care recunoaște că «epoca de aur» există și nu a fost doar un vis urât, iar dacă cuiva îi este dor să vadă o coadă la alimentară cu rafturile aproape goale, poate să vină la muzeu. A mai fost ideea de TransRarău care a devenit realitate în câteva luni, în vara lui 2014. A fost o ambiție să legăm, peste munte, valea Moldovei cu valea Bistriței și îmi aduc aminte de răspunsul directorului Avădanei: «Facem, domnule președinte!». Și s-a făcut”, își amintește cu emoție Nechifor.

Cât despre momentul Centenarului la Suceava, deputatul PSD consideră că „e cam târziu să se mai facă ceva cu adevărat demn de acest monument la Suceava. Cred că s-a ratat o ocazie majoră. Poate că cei ce vor prinde următorul Centenar vor avea mai multă înțelepciune. Sigur, vor fi simpozioane, se vor bate medalii, se vor monta plăcuțe de tablă, se vor urca bannere pe stâlpii de curent…”, a spus Cătălin Nechifor.

Despre politică, fără ocolișuri

Fiind întrebat ce părere are despre faptul că PSD Suceava a hotărât, în cele din urmă, să îl pună pe listă pe locul 3 la alegerile parlamentare, în ciuda faptului că el era fostul președinte PSD Suceava și fostul președinte al Consiliului Județean Suceava, Nechifor a răspuns, în stilul său caracteristic: „Altă întrebare? A fost decizia asumată a conducerii, iar eu, ca membru de partid, am respectat-o”.

Și dacă ar fi să vorbim despre „stil caracteristic” nu mai reprezintă un secret pentru nimeni că modul lui Nechifor de a face politică nu este unul comun și nu seamănă deloc cu al altor politicieni.

Ar fi trebuit să reușesc să mă fac mai bine înțeles atunci când eram președintele Consiliului Județean și al PSD în Suceava. Nu întotdeauna, normalitatea și bunul simț sunt apreciate. Am avut însă și neșansa, sau, cine știe, șansa, să trec printr-un episod medical dificil, o tromboembolie pulmonară, care m-a ținut în spital aproape două luni în perioada de precampanie electorală pentru alegerile locale de anul trecut. Am ieșit în cadru metalic, abia mă țineam pe picioare atunci când am semnat contractul cu Wizz Air pentru zborurile internaționale de pe Suceava. Mai sunt multe de povestit pe subiectul acesta, dar pot să vă zic că am primit o lecție de viață anul trecut, iar familia, prietenii adevărați și personalul medical de la Suceava mi-au fost foarte aproape și le sunt recunoscător pentru asta”, a declarat fostul președinte CJ.

În contextul alegerilor pentru Parlamentul European din 2019, Nechifor a fost întrebat și dacă se gândește la o revenire în PE.

„Credeți că un tânăr de 33 de ani, născut la Vatra Dornei, trăitor în Fălticeni și Suceava, care a lucrat vreo 7 ani în Relații Internaționale și Integrare Europeană a visat vreodată ca în 2007 să ajungă în Parlamentul European? Vom vedea ce ne va rezerva viitorul, e important să visăm în continuare și cât timp nu devii vreun încrâncenat arogant, visele pot deveni realitate”, a conchis deputatul PSD.

Trebuie spus faptul că, într-o ediție următoare a ziarului SuceavaLive, deputatul Ioan Cătălin Nechifor va vorbi și despre un subiect de actualitate și maximă importanță pentru județul nostru, și anume despre Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID).

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.