A bea apă nu este același lucru cu a te hidrata, atenționează specialiștii. Hidratarea corectă este reprezentată de cantitatea de apă care rămâne în celulele, țesuturile, organele și sistemele de organe ale corpului uman.

Mai mult de jumătate din greutatea noastră corporală este reprezentată de apă, ea fiind prezentă în fiecare celulă și în fiecare țesut, procesele biologice – circulația, digestia – depinzând într-o enormă măsură de apă. Tot apa este substanța de bază a sângelui și a limfei, întreține masa musculară și pielea tinere, reglează temperatura corporală.

 

Recomandările necesarului de apă variază, între 1,5 l şi 2,5 l pe zi pentru o persoană de greutate medie, fără efort fizic intens sau fără să fie supusă unor condiţii de temperatură crescută.

Persoanele care au nevoie de un nivel mai mare de hidratare sunt cei care fac exerciţii fizice intense, care sunt bolnavi, persoane cu condiţii medicale care cer o hidratare crescută. Persoanele în vârstă prezintă de asemenea un risc crescut de deshidratare pentru că odată cu vârsta creierul nu mai percepe deshidratarea şi nu trimite semnale de sete organismului.

Aportul de apă trebuie crescut în caz de infecţii urinare sau pietre la rinichi, în perioada de sarcină și alăptare, în perioada de vară când temperaturile sunt crescute şi eliminăm multă apă prin transpiraţie, în caz de febră, diaree sau vărsături

 

Nu doar apa ne ajută să ne hidratăm. Sucurile de fructe şi legume şi ceaiurile (cel mai bine făcute proaspete şi pe cât posibil consumate fără adaos de îndulcitori) sunt importante surse de hidratare, aducând un plus de vitamine și minerale necesare organismului.

Consumul de cafea se recomandă a fi moderat; deși cafeina poate îmbunătăți timpii de reacție, nu modifică performanțele mentale. Prin urmare, este inutil consumul de cafea în exces în speranța unor rezultate intelectuale superioare. Cea mai bună cafea este cea preparată la filtru sau espresso, spre deosebire de infuzia la ibric, care conține substanțe ce cresc nivelul colesterolului, dar și altele iritante pentru organismul uman, regăsite în zaț.

 

Pentru a preveni deshidratarea e bine să ai mereu la tine o sticlă de apă, aşa o să îţi fie mai la îndemână să consumi apă şi sigur nu o să uiţi să te hidratezi.
Dacă plănuiești să faci efort fizic nu uita să te hidratezi, astfel o să ai mai multă forţă şi nu o să te simţi obosit după primele minute. Hidratarea insuficientă poate duce la oboseala prematură a muşchilor, crampe musculare şi reduce puterea de coordonare. Dacă eşti deshidratat corpul tău nu o să poată scădea temperatura corpului în timpul efortului fizic ceea ce duce la extenuare şi în cazuri extreme la accidente vasculare cerebrale provocate de căldură.

Dacă simţi că eşti obosit, adormit, te doare capul, consumă prima dată apă, nu te grăbi la ceaşca de cafea sau la pastile pentru dureri de cap, cel mai frecvent aceste semne sunt din cauza deshidratării şi multă lume ignoră această cauză!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.