Pentru Primăria orașului Siret anul acesta este unul extrem de important în ceea ce privește dezvoltarea localității. În acest sens, primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, a depus mai multe proiecte pentru a asigura cetățenilor din orașul pe care îl conduce un trai cât mai bun, unele dintre proiecte aflându-se deja în faza de implementare.
În acest moment, se află în faza de evaluare un proiect pe fonduri europene prin care se are în vedere creșterea mobilității urbane în orașul Siret. Prin acest proiect se dorește implementarea unui sistem de transport eficient, durabil, integrat și sigur, pentru a susține dezvoltarea economică și socială a orașului Siret.
„Elementul cel mai important din cadrul acestui proiect îl constituie reabilitarea și modernizarea DJ 291 A, tronsoanele Pădureni și Mânăstioara. De asemenea, pe același traseu, vor fi create, modernizate și amenajate piste pentru bicicliști și trotuare. Ne dorim totodată să reducem emisiile de carbon în zonele urbane bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”, a anunțat primarul Adrian Popoiu.
Despre acest proiect, care a fost depus pe Prioritatea 3.2 din cadrul Programului Operațional Regional, Adrian Popopiu susține că rezultatele evaluării vor fi anunțate, cel mai probabil, la începutul toamnei. Valoarea acestui amplu proiect este de 5.000.000 de euro.
De asemenea, a fost depus un proiect transfrontalier realizat în parteneriat cu Consiliul Raional Hliboca, care are ca obiectiv reabilitarea și dotarea a două spitale din zona de frontieră: Spitalul de Boli Cronice Siret și Spitalul Raional Central Hliboca. Proiectul este depus în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina, program care finanțează doar proiecte realizate în parteneriat de instituții din România și instituții din Ucraina.
„Pentru Spitalul Siret avem alocat un buget de 780.000 de euro iar pentru Spitalul Hliboca un buget de 660.000 de euro. Cofinanțarea este de 10%.
Rezultatele primei etape de evaluare vor fi anunțate probabil în august – septembrie iar rezultatele celei de-a doua etape de evaluare vor fi anunțate probabil la începutul anului viitor. Deși vom avea concurență pe acest program sperăm să obținem finanțarea deoarece ne încadrăm foarte bine în obiectivele programului transfrontalier România – Ucraina”, a precizat primarul orașului Siret, Adrian Popoiu.
Primarul a mai spus că alte două proiecte deosebit de importante, destinate infrastructurii școlare, se află în faza de precontractare.
Astfel, în urma evaluării tehnice și economice, au fost aprobate, cu finanțare europeană cu valoarea totală de 2,5 milioane euro, proiectul care vizează reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței cu Program Normal „Luminița”, precum și un proiect care are în vedere construirea și dotarea de ateliere, laboratoare, dar și a unui amfiteatru, în cadrul Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă” Siret”.
Potrivit primarului Adrian Popoiu, cele două proiecte au obținut 64 de puncte respectiv 63,75 puncte, în condițiile în care minimul necesar era de 50 de puncte iar alte 20 de puncte nu erau accesibile deoarece puteau fi obținute doar dacă școlile erau lipsite de utilități, dacă ar fi avut un nivel ridicat de abandon școlar la liceu, respectiv o rată scăzută de participare la învățământul preșcolar, dacă ar fi avut un nivel ridicat de repetenție sau dacă s-ar fi aflat în localități care înregistrează o natalitate ridicată. Valoarea proiectului de la Colegiul Tehnic Lațcu Vodă este de 500.000 de euro. Prin cele două proiecte se urmărește creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic.
Proiecte în fază de implementare pentru reabilitarea zonelor verzi degradate
Conducerea Primăriei orașului Siret a depus prin Programul Operațional Regional două proiecte care au ca obiectiv reabilitarea zonelor verzi degradate. Edilul orașului Siret, Adrian Popoiu, a anunțat că cele două proiecte se află în faza de implementare.
Astfel, Primăria Orașului Siret, împreună cu Consiliul Local al Orașului Siret, au decis revitalizarea terenului degradat din strada Sucevei (fosta Grădină de Vară) și transformarea ei în zonă de agrement, teren situat în intravilanul orașului Siret, prin accesarea unor fonduri neramburasabile din cadrul „Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea 5.2 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban”. Proiectul are o valoare totală de 589.472,44 lei, din care 479.605,75 lei valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR.
Un alt proiect important aflat în stadiul de implementare are în vedere revitalizarea zonei de agrement urbane din zona lacului de acumulare Siret-Rogojești. Proiectul, care este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5, urmărește îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural și are o valoare totală de 9.737.782,22 lei, din care 8.082.503,18 lei valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR.
Beneficiarii direcți ai celor două proiecte sunt locuitorii orașului Siret, de toate vârstele, oferindu-le posibilități diverse de petrecere a timpului liber, pe parcursul întregului an. Grupul țintă vizat de proiecte îl reprezintă populația orașului Siret, aproximativ 9.700 de persoane.
Lasa un raspuns