Locuitorii din municipiul Vatra Dornei, dar şi din întreg Bazinul Dornelor, au la dispoziţie, începând de săptămâna trecută, la Spitalul Municipal, un computer tomograf şi un mamograf.
Fondurile necesare pentru lucrările de amenajare a spaţiilor şi punerea în funcţiune a computerului tomograf şi a mamografului, în valoare de aproximativ 150.000 de lei, au fost asigurate de Primăria şi Consiliul Local Vatra Dornei.


Cele două aparate au fost aduse prin transfer la de Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, iar pentru punerea în funcţiune a acestora s-au obţinut toate autorizaţiile de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare.
Marți, 13 noiembrie, în incinta Spitalului municipal din Vatra Dornei, în prezența autorităților locale, dar și a conducerii unității medicale a avut loc slujba de sfințire. Managerul spitalului, Stan Ion Valentin, a mulțumit primarului Ilie Boncheș pentru implicarea primăriei în acest proiect, dar și managerului Spitalului Județean Suceava, Vasile Râmbu, cel care a facilitat transferul celor două dispozitive medicale, atât de necesare dornenilor.

„Dacă nu ne sprijinea conducerea spitalului din Suceava nu știu când am fi putut avea aceste două dispozitive, deoarece valoarea de piață a fiecăruia dintre ele este de circa 500.000 de euro. Vreau să mulțumesc primăriei pentru că a dat peste 600.000 de lei, în decursul a circa doi ani, pentru amenajarea acestor spații unde funcționează cele două aparate medicale. Tot în această sumă intră și amenajarea compartimentul de primiri urgențe, mansardarea spitalului, amenajarea a trei saloane cu paturi noi, vestiarul pentru personalul medical, circuite noi pentru spălătorie etc”, a declarat managerul Stan.

Managerului spitalului a precizat că de la punerea în funcțiune a tomografului 10 pacienți au apelat la serviciile oferite de spital. Trebuie precizat faptul că realizarea unei tomografii computerizate (CT) are prețul de 600 de lei, gratuite fiind tomografiile făcute prin Urgență. Prețul pentru o mamografie și o ecografie la spitalul din Dorna este de 450 de lei.

Primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, a declarat că Spitatul Municipal din Vatra Dornei prezintă o importanță vitală pentru comunitatea dorneană.

„În primul rând, cele două dispozitive medicale de care beneficiază Spitalul Municipal din Vatra Dornei sunt importante și pentru Primărie dar mai importante sunt pentru  locuitorii din Bazinul Dornelor. Până acum, în această zonă nu exista nici computer tomograf și nici mamograf. Eu îmi doresc ca aceste două dispozitive medicale să fie pentru verificarea stării de sănătate a pacienților și toți să aibă un diagnostic pozitiv, pentru a nu fi diagnosticat niciunul cu probleme de sănătate. Primăria Vatra Dornei a asigurat fondurile necesare pentru amenajarea spaţiilor, valoarea totală a investiţiei fiind de aproximativ 150.000 de lei. Cele două dispozitive au fost primite de la Spitalul Județean Suceava și țin să mulțumesc managerului Râmbu, dar și conducerii Consiliului Județean Suceava pentru Computerul Tomograf și pentru mamograf. Felicit echipa care a implementat aceste două dispozitive medicale și urez succes medicilor care le vor deservi”, a declarat Ilie Boncheș, primarul municipiului Vatra Dornei.

Acesta a mai precizat faptul că în moment municipalitatea are trei proiecte europene pentru modernizarea spitalului. Este vorba despre proiectul „Reabilitarea secţiei de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Municipal Vatra Dornei”, proiect aprobat prin Programul Operaţional Regional, care o valoare de aproximativ două milioane de lei, inclusiv TVA. Un alt proiect are în vedere extinderea, modernizarea şi dotarea cu echipamente a ambulatoriului Spitalului Municipal, acesta având o valoare de 11,7 milioane de lei. Al treilea proiect, „Îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţul Suceava la servicii medicale de urgenţă”, vizează decontarea lucrărilor efectuate şi a echipamentelor achiziţionate pentru dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Municipal Vatra Dornei și are o valoare de aproape 833.000 de lei.

„Avem gândită extinderea Ambulatoriului și țin să precizez că s-a lucrat la studiu de fezabilitate și avem toată premisele să prindem și finanțare și în acest fel pacientul ar putea să fie tratat în Spitalul municipal din Vatra Dornei”, a mai spus Boncheș.

Trebuie precizat faptul că municipalitatea dorneană a depus foarte multe proiecte pe fonduri europene și guvernamentale, valoarea totală a acestora fiind de 35.000.000 de euro, sumă care plasează municipiul Vatra Dornei pe locul întâi la atragerea de fonduri din regiunea nord -est.

Directorul medical al spitalului din Vatra Dornei, Cristian Rusu, a precizat că unitate medicală dispune de personal specializat pentru cele două aparate medicale, de acestea ocupând-se doctorul Liliana Bondoi, medic specialist radiologie şi imagistică medicală.

„Acest computer tomograf este produs de General Electric, unul dintre producătorii de vârf în domeniu. Computerul tomograf este unul cu opt slice-uri, şi ca parametri funcționali putem spune că va acoperi cazurile şi adresabilitatea din întreg bazinul Dornelor, cu toate comunele din zonă. Cel mai mult mă bucură faptul că acest mamograf a ajuns la noi, acesta fiind singurul aparat de acest fel din întreaga zonă, de la Suceava şi până la Bistriţa-Năsăud. Și dacă ne uităm după recomandările actuale orice femeie care a împlinit vârsta de 40 de ani ar trebui să realizeze o mamografie din doi în doi ani, chiar dacă nu există simptome sau un istoric familial de cancer mamar. În cazul femeilor cu risc crescut de a dezvolta boala, investigațiile trebuie începute mai devreme”, a precizat directorul medical Cristian Rusu.

Spitalul municipal Vatra Dornei

Publicată de SuceavaLIVE pe Marţi, 13 Noiembrie 2018

 

 

 

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.