Acești bani vor fi folosiți pentru reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, din localităţile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret, Vicovu de Sus, Dolhasca, Salcea, Şcheia, Marginea, Putna, Suceviţa şi Mitocu Dragomirnei.
Obiectivul acestei investiții constă în reducerea decalajului existent între Uniunea Europeana şi România, cu privire la infrastructura de mediu atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ. Aceasta ar trebui să se concretizeze în servicii publice eficiente, cu luarea în considerare a principiului dezvoltării durabile şi a principiului „poluatorul plăteşte”.
Conform listei de investiţii prioritare, municipiul Suceava va beneficia de lucrări în valoare de 22,4 de milioane de euro în reţele de apă şi apă uzată, în Vicovu de Sus suma alocată este de 27,4 milioane de euro, în Câmpulung Moldovenesc 26,7 milioane de euro şi de 22,6 milioane de euro în Marginea.
În Siret lucrările în reţele de apă şi apă uzată vor costa 19,3 milioane de euro, în Vatra Dornei-12,1 milioane de euro, în Şcheia 11,4 milioane de euro. Sume mai mici vor primi municipiul Fălticeni, respectiv 8,5 milioane de euro, Dolhasca-8,4 milioane de euro, Mitocu Dragomirnei-8,5 milioane de euro, în Rădăuţi-7,3 milioane de euro, Putna-6,9 milioane de euro,Salcea-6,2 milioane de euro și în Suceviţa-4,9 milioane de euro.
Proiectul urmăreşte reabilitarea şi extinderea conductelor de aducţiune spre localităţi, reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, reabilitarea şi extinderea sistemelor de colectare şi epurare a apelor uzate, precum și procurarea de echipamente specifice activităţii de mentenanţă.
În primă fază, în Master Planul revizuit, au fost analizate 352 de localităţi, care ar trebui să se conformeze cu directivele europene, din care s-a pus accentul pe cele care au termen de conformare 2018, rezultând astfel 82 de aglomerări cu populaţie de peste 2000 locuitori. În afara celor 7 aglomerări cu peste 10 mii de locuitori, a fost identificat un număr de 75 de aglomerări cuprinse între 2.000 şi 10.000 de locuitori.
Valoarea totală a investiţiilor de capital necesare în Faza a 2-a, pentru cele 43 de aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori din aria Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), este cu mult mai mare decât bugetul disponibil prin Fondul de Coeziune. Luând în considerare cerinţa de obţinere a unui grad de acoperire a serviciului de cel puţin 95% cu investiţiile din Fondul de Coeziune şi având în vedere fondurile limitate disponibile, rezultă că nu toate aglomerările cu mai mult de 2.000 locuitori din cadrul ADI pot fi incluse în Planul de Investiţii Prioritare.
Proiectarea, asistenţa tehnică, echipamentele, cheltuielile neprevăzute sau inflaţia prevăzută pentru 2014-2020 totalizează 57,9 milioane de euro. Master Planul este necesar în vederea depunerii aplicaţiei de finanţare pentru accesarea fondurilor europene aferente Programului Operaţional de Infrastructură Mare 2014-2020.
Lasa un raspuns