Caravana Filmului Românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale se va încheia duminică, 31 august, în Piața „Nada Florilor” din Fălticeni, cu difuzarea filmului „Nuntă mută”, începând cu orele 21. Intrarea este liberă.

Scopul proiectului este acela de a promova arta cinematografică românească, de a-i omagia pe marii cineaşti români şi de a revalorifica patrimoniul naţional de film, oferind publicului posibilitatea de a avea acces gratuit la serile de film românesc şi de a rememora filme de referinţă. De vineri, li se oferă prilejul cinefililor din Fălticeni să vadă mari actori ai teatrului şi filmului românesc, în roluri de excepţie: Horaţiu Mălăele, Emilia Popescu, Dorina Lazăr, Gheorghe Dinică, Coca Bloos, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Elena Albu, George Constantin, Victor Rebengiuc, Meda Victor, Tamara Buciuceanu ş.a.

Dacă va ploua, proiecţia va avea loc în interior, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”.

„Nuntă mută” este un film despre cât de absurdă poate fi istoria şi cum destine individuale pot fi distruse de cecitatea colectivă, despre cum cea mai plină de viaţă comedie poate degenera în tragedie.

Astfel, o echipă de jurnaliști merge într-un oraș izolat să filmeze un reportaj despre fenomenele paranormale. Satul e populat doar de femei în vârstă. Primarul le povestește întâmplarea care a avut loc în primăvara lui 1953, când Mara și Iancu au decis să se căsătorească. Nunta a fost planificată pe 5 martie. În mijlocul ceremoniei, moartea lui Stalin se anunță. Filmul este bazat pe o întâmplare adevărată, petrecută într-un sat românesc, în anul 1953, al cărei punct central e o nuntă cu urmări tragice. La acest eveniment participă câteva zeci de oameni, când primarul satului, împreună cu comandantul regimentului de tancuri, anunță moartea lui Stalin și declară doliu internațional de șapte zile. Socrul mic nu este de acord cu oprirea nunții, pentru că el nu vrea ca toate mâncărurile să i se strice, nu vrea să se întoarcă din drum și nici să-și trimită invitații acasă. Lui îi vine ideea de a „căptuși” această nuntă și de a o muta în interiorul casei, pe care o „zidește” bine de tot cu scânduri la geamuri, ca să nu se producă prea mult zgomot. Pe măsură ce invitații beau și se simt bine, ei uită de jurământul de tăcere pe care l-au făcut, moment în care „nunta mută” devine o „nuntă gălăgioasă”, o adevărată petrecere în toată regula. La apogeul petrecerii, turela unui tanc sovietic intră în casă, toți bărbații sunt deportați, iar mireasa își revede soțul abia peste 13 ani, când este eliberat și dorește să se întoarcă acasă, să moară în pace.

Filmul „Nuntă mută” datează din 2008 și este regizat de Horațiu Mălăele. În rolurile principale se afirmă actorii Meda Victor, Alexandru Potocean, Valentin Teodosiu, Alexandru Bindea, Tudorel Filimon, Nicolae Urs, Luminița Gheorghiu și Dan Condurache.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.