Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului de finanțe, Ionuț Mișa, în care îi solicită să explice care sunt motivele pentru care a decis modificarea Codului de procedură fiscală și a introdus sancțiuni contravenționale pentru românii care nu depun chestionarul pentru stabilirea rezidenței, în condițiile în care nu au făcut o informare a cetățenilor care lucrează în străinătate.
În data de 30 august, Guvernul României a adoptat Ordonanţa nr. 30/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, ordonanţă publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 708 din 31 august 2017. La punctul 111 din ordonanţă se prevede că „nedepunerea în termen a Chestionarului pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la sosirea în România, respectiv a Chestionarului pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la plecarea din România, de către persoanele obligate potrivit Codului fiscal, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 100 lei.” Nu ştiu dacă dumneavoastră cunoaşteţi, însă, această sancţiune introdusă de O.G nr.30/2017, afectează sute de mii de români plecaţi la muncă în străinătate şi care, dintr-o insuficientă informare venită din partea autorităţilor române, sunt sancţionabile”, a declarat Ioan Balan.
Deputatul sucevean susține că este de apreciat faptul că ANAF a dezvoltat şi o variantă electronică de completare a chestionarului, care se poate completa şi din străinătate, însă, atâta vreme cât persoana fizică nu cunoaşte această obligaţie, nu va da curs completării datelor solicitate.
Mai mult decât atât, unele informaţii din chestionar nu pot fi furnizate de contribuabili (ca de pildă convenţiile internaţionale ratificate de România privind evitarea dublei impuneri) deşi ANAF cunoaşte relaţiile de colaborare fiscală cu alte state”, a mai declarat Ioan Balan.
În condiţiile în care chestionarul a provocat o profundă nemulţumire în rândul cetăţenilor români care muncesc onest în afara graniţelor, nu din cauza obligaţiei de a declara rezidenţa fiscală, ci din cauza modului în care ANAF procedează pentru stabilirea acesteia, deputatul sucevean i-a solicitat ministrului Finanțelor să precizeze care au fost modalităţile de informare a cetăţenilor români privind obligaţia completării chestionarului pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la plecarea din România, dar și care este motivul pentru care, înainte de a face cunoscută foarte bine această obligaţie tuturor cetăţenilor români plecaţi din ţară, s-a procedat la impunerea de sancţiuni contravenţionale.
Vă rog să precizaţi dacă intenţionaţi să propuneţi ANAF modificarea conţinutului chestionarului, astfel încât informaţiile care trebuie furnizate de cetăţenii români, chiar să poată fi comunicate de aceştia”, a încheiat Ioan Balan.

 

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.