Ioan Balan, deputatul Partidului Național Liberal, l-a întrebat pe Victor Vlad Grigorescu, ministrul Energiei, prin intermediul unei interpelări în Parlamentul României, despre situația în care se află salariații de la exploatarea minieră de la Crucea.

„Au trecut mai bine de două decenii de când problema exploatărilor miniere din România a devenit o prioritate a miniștrilor care s-au succedat la ministerul energiei/economiei. Cu toate acestea, problemele sociale ale angajaților continuă să genereze tragedii locale, pentru că rentabilizarea și retehnologizarea exploatărilor nu a fost nicidecum luată în calcul și pentru că singura soluție pe care au avut-o guvernele a fost și cea mai simplă: închiderea minelor și disponobilizarea colectivă a angajaților, deși unele exploatări au fost strategice”, a declarat Ioan Balan în interpelare.

De asemenea, deputatul PNL de Suceava, consideră că în aceeași serie de probleme sociale se înscrie și soarta angajaților de la exploatarea minieră Crucea, unde de mai bine de șase luni minerii nu și-au primit nici salariile, nici tichetele de masă și nici drepturile prevăzute de lege.

nelu balan

„Nu trebuie să adaug faptul că angajații de la Crucea sunt, în cea mai mare parte, unici susținători ai familiilor, iar în discuție intră soarta familiilor lor și mai ales a copiilor”, a subliniat deputatul PNL.

Ioan Balan a mai precizat în interpelare că mina de la Crucea este o exploatare de metale radioactive, care are licență de exploatare până în anul 2020.

Deputatul dorește precizări de la ministrul Energiei, în legătură cu cine se face vinovat pentru întârzierile salariale și pentru încălcarea contractelor individuale de muncă și a contractului colectiv de muncă. De asemenea, Balan dorește să afle care este fundamentarea pentru care exploatarea de la Crucea intră în procedură de închidere, în condițiile existenței licenței de exploatare și, mai ales, având în vedere caracteristicile exploatării, de care industria nucleară românească are nevoie.

„Vă rog să oferiți un termen până la care toate drepturile angajaților de la exploatarea Crucea vor fi onorate. De asemenea, pe principiul similarității de tratament dintre stat și cetățean, nu considerați normal ca angajații să fie despăgubiți, prin aplicarea de penalități de întârziere de șase luni la plata salariilor?”, a încheiat deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.