Ioan Balan, deputat PNL de Suceava, s-a adresat ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Nicolae Pîslaru, printr-o interpelare privind stagiile de cotizare în diferite sisteme de pensii din Uniunea Europeană.

Ioan Balan a menționat în interpelare faptul că unele regiuni din România au fost, începând cu momentul ridicării regimului vizelor, exportatoare nete de forță de muncă în statele membre din Uniunea Europeană.

„Este de notorietate faptul că Regiunea de Nord-Est a României are una din cele mai ridicate ponderi ale populației apte de muncă angajată în migrația economică, cu direcția preponderentă către spațiul intracomunitar. Ca orice flux migratoriu, determinat în principal de  majore decalaje în planul salarizării și a ofertei pe piața muncii, acest fenomen pare să aibă și o componentă reversibilă, tradusă în întoarcerea românilor acasă”, a precizat Ioan Balan în interpelare.

Totodată, deputatul PNL consideră că motivația întoarcerii este diversificată pentru fiecare categorie de vârstă, însă cea mai frecventă pare a fi cea a apropierii de vârsta legală de pensionare.

„Pentru cea mai mare parte dintre aceștia, problemele birocratice ale pensionării și ale obținerii dreptului de pensie tocmai acum apar, în special ca urmare a unei vieți active desfășurate în mai multe state europene, unde au plătit contribuții, taxe și impozite corespunzător veniturilor încasate”, a mai declarat deputatul PNL.

ioan balan

Ioan Balan consideră că va exista riscul ca românii întorși acasă să își vadă veniturile din pensii trunchiate, în raport cu perioada contributivității lor.

Deputatul PNL de Suceava dorește precizări din partea ministrului Dragoș Nicolae Pîslaru, în ceea ce privește sprijinirea demersurilor persoanelor care au muncit în România și în alte state din UE, care doresc să se întoarcă în țară, care solicită dreptul de pensionare pentru limită de vârstă și care au contribuit în sisteme diferite din Uniunea Europeană.

„În condițiile în care destul de mulți români au muncit fără forme legale în state din UE și nu au stagiul complet de cotizare în țară, lipsindu-le 1-2 ani de contribuții, uneori și câteva luni, cum evaluați posibilitatea ca aceștia să poată compensa această lipsă, prin achitarea direct la casele de pensii diferențele de contribuții, raportate la nivelul salariului mediu brut pe economie, pentru a-și completa stagiile de cotizare?”, este o altă problemă identificată de Ioan Balan și de la care așteaptă răspuns din partea ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Nicolae Pîslaru.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.