Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, deputatul sucevean Ioan Balan, s-a întâlnit luni, 19 februarie 2018, la Camera Deputaților, cu E.S. Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei la București, și cu Paul Rohovei, consilier în cadrul Ambasadei.

Discuțiile s-au axat pe teme precum: dialogul politic româno-ucrainean, dezvoltarea relațiilor parlamentare bilaterale atât la nivelul grupurilor de prietenie, cât și la nivelul comisiilor de specialitate din cele două foruri legislative, legăturile tradiționale de prietenie existente între români și ucraineni în zona Bucovinei, păstrarea drepturilor etnicilor români din Ucraina și, implicit, ultimele evoluții înregistrate după publicarea Opiniei Comisiei de la Veneția privind Legea ucraineană a educației.

Deputatul PNL Ioan Balan și-a exprimat întreaga deschidere pentru dezvoltarea contactelor parlamentare și pentru susținerea părții ucrainene cu expertiza și experiența legislativului român, în domeniile de interes pentru autoritățile de la Kiev.

Potrivit acestuia, intensificarea dialogului la nivel de grupuri parlamentare de prietenie poate contribui inclusiv la soluționarea problemelor de pe agenda bilaterală, printre care cea a învățământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina. Demnitarul român a reiterat principiul reciprocității, precum și faptul că partea română nu solicită acordarea unor drepturi noi, ci doar păstrarea celor deja dobândite de către aceștia.

Deputatul Ioan Balan și-a exprimat speranța depășirii blocajului actual printr-o aplecare reală asupra rezolvării problemelor generate de art.7 din Legea ucraineană a educației, prin modificarea acestui articol de către factorii în drept de la Kiev.

Liberalul sucevean a  solicitat ca aceste aspecte să facă parte din mesajul pe îl transmite, prin intermediul oficialului ucrainean, alături de abordarea deschisă a părții române pentru colaborarea parlamentară și de continuare a strânselor relații de prietenie existente în zona Bucovina-Cernăuți. În susținerea acestora, pe parcursul convorbirilor, au fost punctate bunele legături pe care autoritățile locale din județul Suceava le au cu minoritatea ucraineană din zonă, precum și numeroasele contacte și proiecte de colaborare transfrontalieră derulate cu omologii din zona Cernăuți.

Deputatul Ioan Balan a discutat cu ambasadorul Ucrainei în România pe tema învățământului în limba maternă pentru etnicii români din țara vecină

Deputatul Ioan Balan a discutat cu ambasadorul Ucrainei în România pe tema învățământului în limba maternă pentru etnicii români din țara vecină

La rândul său, Ambasadorul Oleksandr Bankov a mulțumit pentru disponibilitatea manifestată de partea română pentru realizarea, la București, a unei vizite la nivelul grupului parlamentar de prietenie din Rada Supremă, cât și pentru poziția României de susținere a independenței și suveranității Ucrainei și de sprijinire a parcursului său euro-atlantic. Acesta a apreciat tradiționalele relații de prietenie și bună vecinătate existente la nivel local, în zonele Bucovina și Cernăuți, și și-a exprimat deschiderea pentru consultări în vederea continuării colaborării bilaterale româno-ucrainene.

Oficialul ucrainean a prezentat stadiul negocierilor pentru încheierea Protocolului de colaborare bilaterală în domeniul educației, ce urmează a fi semnat cât mai curând posibil, în cadrul unei vizite în România a ministrului ucrainean al educației. De asemenea, acesta a mai precizat că, la momentul actual, a fost lansată în discuție legislația secundară care să vină în completarea Legii cadru a educației, care va stabili formula prin care predarea în limba română se va putea face, în continuare, și la celelalte niveluri, nu doar preșcolar și primar. Totodată, a fost subliniată importanța dialogului în găsirea de soluții la subiectele actuale aflate pe agenda bilaterală și în reactivarea schimburilor parlamentare.

3 Responses

 1. Bala_nelu

  Să-ţi faci cruce,să scuipi in sân şi s-o rupi la fugă ,până iţi cad urechile apoi ochii in gură şi te uiţi printre dinţi,şi mai multe nu! Dacă a ajuns Balan să discute chestiuni diplomatice,să poarte convorbiri cu un ambasador,fie el si al unei ţări quasifictive (ba, poate , chiar cu atât mai mult!) inseamnă că suntem pe un drum fără intoarcere,al standardelor foarte joase,băsiste,o republică a bişnitarilor sindicalizaţi si a mafioţilor organizaţi in trust,a ofiţerilor acoperiţi cu diplome de mucava, fără corespondenţa reală in studii măcar medii,UE-işti superiori cu şcoala făcută pe imaşul din Roma&Hilişeu-Horea,judeţul Botoşani,la păscut vaca cea neagră a satului,emigranţi (diasporeni,cumar fi…) in Bucovina butaforică a lui Flutur, acum şi cu plata in rate…
  Căci micuţul buhăit din poză ,profitând şi de o ieşire din atenţie migălos studiată,quasianalfabet funcţional,cu studii incerte,unitate de pripas a şeptelului venetic din delta fluviului Başău,bucovinean făcut iar nu născut,este expresia concentrată a ceea ce unii numesc “stat paralel” ,alţii “stat mafiot” iar ei inşişi o numesc “stat de drept” şi in care se recunoaşte,fără mare efort,propensiunea spre impostură şi sfertodoctism de ingineri de lemn de fag&clei a anumitor organe conducătoare,care nu pot fi numite deoarece.
  Pentru a nu lungi vorba,ca să ştie şi domnul din poză că lumea cunoaşte detaliile neromanţate ale biografiei sale ca elemente de interes public doar din surse publice,accesibile,iară nu dintre coperţile dosarelor pe care le-a nimicit&gâdilat dumnealui când era in comisia de control al SRI şi era cât pe ce să ne fie şi director al susnumitei instituţiuni de binefacere,şi nice din alte locuri de care se interesa un anume conjudeţean al său, la fel de buhăit şi de încuiat,deci iată CV-lul său,un document epocal,de păstrat in arhive şi biblioteci,ca model!
  http://prntscr.com/ih899l
  (CV ,Camera Deputatilor)

  Un CV din care ce rezultă? Luat ,aşa,fără detalieri obositoare,pare a unui candidat la primire in Academia Româna,dumnealui geme de erudiţie ,este putrefiat de cultură ca Hagienuş din “Scrinul Negru” (staţi liniştit,domnu’ Balan ,e de bine,Hagienuş ăsta ,deşi nu e din Dorohoi,era neafiliat politic şi nu combătea ofiţerii acoperiţi,era doar un negustor de artă,colecţionar,asta ca să nu-l mai puneţi pe buhăitul nr. 2 să scormonească pe bani puţini in locuri nepotrivite…)
  In realitate,cu excepţia superiorilor săi abulici,la fel de bine plasaţi in registrul celor cu deficit de IQ,jumătate din Suceava ştie,iar cealaltă jumătate se preface că nu ştie,că dumnealui a obţinut diploma de bacalaureat la 28 de ani, prin ordin de zi pe unitate,bietei profesoare din Rădăuti care l-a miluit şi miruit cu nota ordonată cre’ ca şi acuma îi mai tremură gogoşarii precum şi talonul de pensie,când işi aduce aminte cum lupta micuţul cu vocalele şi consoanele limbii române,până când au dibuit impreună o metodă de a improviza niscaiva amintiri din copilărie… Că in arhivele liceului indicat in CV nu există date certe despre absolvirea anilor de studii care l-ar fi indreptăţit să sustină bacalaureatul,deoarece venise de la Dorohoi doar cu 10 clase,oprimat de odiosul regim şi făcut ghid turistic (ghici de către cine? Că cine făcea şi ungea ghizi,cine le dădea extemporale,cine îi instruia si îi invaţa alfabetul? Aţi ghicit: divizia pentru viitorii politicieni de dreapta din BOR ! Sau nu? Poate de la cultul penticostal dizident?) Ei,şi după ce a scăpat dumnealui la studii ca vaca in trifoi,cine să-l mai oprească? Iaca şi doctoratul luat in management,la Dunarea de Jos sau poate la cea de sus,la fel ca şi alunecosul domn spălător de morţi politici Dâmbu,care se ocupa – că aşa l-a lăsat Dumnezeu cel cazon – de nupuirea dosarelor marelui crucişător politic Gheorghe Flutur,ca să nu-l tulbure reacţiunea,in sfidarea interesului naţional…
  Deci ,ce amintiri aveţi din liceul făcut in completare la Suceava,in afară de lecţiile practice despre pasta de mici si prefacerea spirtului in vodca de la catedra din Piata Mica,pentru uzul intreprinderii capitaliste care v-a lansat in economia de piaţă? Ce colegi de clasa aţi avut? Cum fumaţi in wc-ul liceului ? (sau poate ca aţi prins vremea când devenise o practică licită,democratică,nu cum era pe vremea mea…) Aţi terminat liceul la cramă sau in salonul de ceai al unui anume cult neoprotestant,pe unde aveaţi treabă,sau poate in parc sau la toartă cu duiosul buhai Baia ori timidul Şerseniuc,pe lângă care aveaţi altă treabă mare?
  Multe dintre acestea sunt doar fapte de mirare din colecţia poporală “Traista cu poveşti de la Hadadgyőrtelek”,unde avea palat făcut prin contribuţiile involuntare ale ofiţerilor neacoperiţi din SRI un anume domn Magureanu,ctitor şi adăugitor de partide,părintele spiritual al PD şi al liderului său istoric,kiorul basescu,om bun,mare caracter dar mare kurva ruseaska…. Ca doar nu vă inchipuiţi că domnul Balan s-a buhăit şi a făcut avere sponsorizând PD,acum PNL-vânăt, jucând babaroase la bursa sau vânzând papuci şi cioareci la răposatul Taylan,că a dat banii de drum şi de cheltuială ca să ne aducă Flutur lumina de la Ierusalim din loja (mă rog,strana…) de la templul neoprotestant de pe strada Gheorghe Doja,care nici nu exista in realitate,fiind confundat in mod curent de către buhăitul secundar cu un depozit de tutun de contrabandă…
  Vreţi studii la leaderi? Vreţi erudiţie,ştiinţă de carte,alfabet? Iaca soluţiile:
  1. Se ia o coală A4 şi se completează cu un CV fabulos,precum cel de mai sus! Daca mârâie careva,să conteste lucrarea de doctorat in management,să ne acuze de plagiat,că doar tot peste ai noştri dau,să le iasa pe nas! Trebe şi liceu pentru asta? Mare lucru,să vină liceul alimentar la mine,cu toate ale sale! Să fie bucuroşi că nu i-am dat/conferit diploma de absolvire a unui liceu de limbi clasice!
  2. Nu se ia nici o coala A4,in schimb te proclami savant de blog pe internet&facebook,specialist in lingvistică,muzică,istorie,filosofie,drept,toate disciplinele astea obositoare care insa se pot sorbi la o singura strigare,numa’ sa ştii la cine sa scrii!
  3. Se ia un absolvent de multiple studii confecţionat ca mai sus şi se trimite să discute chestii delicate,cum ar fi studiile in limba maternă la minoritatea româna din Ukraina! Că pentru ce l-am crescut noi dacă nu pentru rezolvarea unor probleme cu elemente de extraneitate?
  Căci domnul Balan face parte din galeria mai vastă a promotorilor interesului naţional,cf. concepţia despre muncă şi viată a generalului cu patru stele/de izmene si obiele Gabriel Oprea precum şi a altor generali din câmpul tactic,nu numai al SRI… Dar şi eruditul clasic Traian Igaş,cel cu bacalaureatul la 29 de ani,tâmplar,deservent al aceluiasi cult neoprotestant ,ajuns şi el la maturitate politică pe câmpiile tactice şi desemnat şef al structurii parlamentare care se ocupa cu relaţia institutionala cu UNESCO…Si dumnealui tot tâmplar,ca şi Balan…
  Deci să vă fie clar,măi români,mai homo bucovinensis,măi minoritarilor vericine veţi fi voi,din Ukraina sau din Togo: dacă vreţi să mai vorbiţi pre limba voastră,incredinţati chestiunea domnului doctor in management,diplomat de carieră şi anume de cariera lui Troaşe,Nelu Balan! Şanse garantate de succesuri!
  Insă,pentru că nu este numai de plâns ci chiar de râs,iată mai jos o imagine a consecinţelor sacrificiilor făcute de bietul om pentru binele patriei,cu orice preţ,chiar si al averii sale,fapt de arme care nu este de resortul CV-ului! Deci iată-l pe domnul Balan,modest,plin de bune intenţii,erudit,dedicat exclusiv interesului public,jertfindu-se pre sine pe altarul interesului naţional,cum anume?
  Imbrăcat la 3,14 ace, de la mana a doua – a treia, cu un sacou de-al fericitului întru pomenire politică Orest Onofrei,care ii vine ca turnat!
  http://prntscr.com/ih8z9w
  In fine,iată de ce ,in secundar,trebe să ai tot timpul o tesl ă la îndemâna ,pentru autolovire în zona inghinală,când simţi că nu se mai poate altfel…
  Amin! (cum ar incheia ,apoteotic, colonelul-pastor Serban Costache,mare diplomat, şi el…)

  Răspunde
 2. Bala_nelu

  P.S.
  Am uitat sa mentionez (nu ca nu ati fi stiut,doamne fereste!)ca domnul mic cu capul mare din poza are interese in presa,nu numai in cea scrisa… Dzicu unii ca ar fi implicat,ca patron,intr-o televiziune care lupta pentru o regiune penticostala puternica…

  Răspunde
 3. Bala_nelu

  P.S. la P.S.,in atentia automatului:
  Un “post scriptum” nu poate sa apara,totusi,altfel decat ca o completare,o precizare,o adaugire la un text anterior,la un scriptum, eventual mai amplu…Care tre’ sa fie pe undeva,ca daca nu,ce rost mai are sa publicati dvs., ca automat,aceste post-script-umuri ,de neinteles chiar si pentru domnul din poza???

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.