Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan este interesat de situația agricultorilor care au avut de suferit în urma schimbărilor climatice bruște de luna trecută. Astfel, acesta i-a adresat o interpelare ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, privind daunele înregistrate de agricultori în primăvara anului 2017.

Schimbările climatice bruște din luna aprilie a acestui an au produs daune importante pentru cea mai mare parte a agricultorilor români, în special pentru producătorii de fructe și legume timpurii. Astfel, sunt județe în care numărul hectarelor de culturi compromise parțial sau total de brumă și îngheț se ridică și la peste 30 mii ha/județ. Culturile cele mai afectate au fost de departe cele din Moldova, în special județele Suceava, Iași sau Neamț, unde temperaturile însoțite au fost însoțite și de ninsori abundente, de scurtă durată, de vânt puternic și îngheț”, a declarat Ioan Balan.

Potrivit deputatului PNL de Suceava, în ciuda faptului că în anul 2017 Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și-a făcut datoria într-un mod care merită apreciat și a achitat, în cea mai mare parte, subvențiile pentru agricultură, acest sprijin pentru producătorii din agricultură s-a transformat aproape imediat din bucurie, într-o tristețe generalizată a producătorilor, iar mulți dintre cei care au făcut investiții importante pentru culturile din acest an, se vor afla în imposibilitate de a mai relua producția în anul acesta sau în anii următori.
Efectele negative importante asupra culturilor au fost cauzate și de faptul că producătorii noștri sunt încă slab dezvoltați, din punct de vedere tehnic, neavând sisteme moderne de protecție a culturilor în fața intemperiilor naturii. De asemenea, deși ne aflăm la aproape 3 decenii de la căderea comunismului, în sectorul agricol din România încă nu s-a dezvoltat un sistem modern și, mai ales, accesibil ala asigurărilor la riscuri pentru producția agricolă”, a mai declarat Balan.
Având în vedere situația extrem de gravă, care afectează mii de producători agricoli din întreaga țară, și luând în considerare oportunitatea accesării mai multor mecanisme de sprijin de urgență disponibile la nivelul Uniunii Europene, Ioan Balan i-a cerut ministrului Agriculturii să precizeze dacă a declanșat au urmează să declanșeze demersuri în vederea utilizării mecanismelor de sprijin disponibile la nivelul UE în acest scop – despăgubiri pentru agricultorii afectați, în vederea reînființării culturilor.
De asemenea, deputatul Balan dorește să afle ce măsuri se anticipează, la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în vederea sprijinirii directe a fermierilor afectați de fenomenele extreme din cursul lunii aprilie 2017, dar și care este valoarea totală a investițiilor ce se pot realiza de către fermierii români (plase anti-îngheț sau anti-grindină prin accesarea fondurilor europene nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.
Aveți în vedere ca, pe durata mandatului dumneavoastră, să concretizați forme accesibile prin costuri, ale asigurărilor împotriva riscurilor naturale? În prezent, formulele de asigurate oferite de firmele de asigurări sunt inaccesibile prin prețuri pentru cea mai mare parte a producătorilor agricoli”, i-a mai transmis Ioan Balan lui Petre Daea.