Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Educației Naționale, Liviu Pop, interesat fiind de investițiile în infrastructura secundară universitară.

Cunoașteți foarte bine faptul că România se afla într-un top rușinos privind numărul persoanelor cu studii superioare, raportat la populația totală, dar și la populația activă, iar statul român excelează prin absenţa politicilor care să amelioreze această problemă. Între problemele logistice care afectează mediul universitar se numără și susținerea financiară slabă pentru întreţinerea și reabilitarea infrastructurii universitare primare și secundare”, a declarat deputatul sucevean.

De asemenea, Ioan Balan susține și faptul că încurajarea tinerilor absolvenţi de liceu să urmeze cursurile învățământului superior este extrem de modestă.

Recent, una dintre organizațiile reprezentative pentru studenţi — Alianța Națională a Organizaţiilor Studențești – a reclamat faptul că mai puțin de 1 din 4 studenți au posibilitatea să obțină un loc de cazare în căminele studențești. Mai mult decât atât, în unele centre universitare, din cauza investițiilor slabe sau inexistente, căminele studențești oferă condiții mai slabe decât în anii 80 — mobilier degradat, igienă inexistentă etc. Acest lucru nu trebuie trecut cu  vederea, deoarece costurile prilejuite de cazarea studentului în orașele, centre universitare, reprezintă principalul obstacol pentru studenţii care provin din familii fară posibilităţi financiare și care și-ar dori să urmeze cursurile unei facultăţi. În plus, nici cantinele studențești nu mai funcționează pe lângă structurile de cazare pentru studenţi, decât în foarte mică măsură. Motivul care a generat această situaţie este bine cunoscut la nivelul autorităţilor centrale – subvențiile acordate de statul roman pentru unitățile de cazare (cămine) și pentru cantine nu mai pot acoperi nici în proporţie de 50% necesarul  unei minime finanțări”, a mai declarat acesta.

Având în vedere faptul că în prezent se construiește proiectul de buget pentru anul 2018, Ioan Balan îi solicită lui Liviu Pop  să precizeze dacă a solicitat Ministerului Finanțelor Publice o finanţare mai mare pentru Ministerul Educaţiei Naţionale, în vederea creșterii subvențiilor pentru căminele studențești și pentru cantinele destinate studenților și profesorilor din mediul universitar.

Vă rog să precizaţi dacă pentru anul 2018 aţi elaborat un plan investiţional privind reabilitarea spaţiilor de cazare din unele campusuri studențești  precum și dotarea  acestora cu mobilier nou? Dacă aveţi un astfel de plan, vă rog să transmiteţi lista cu beneficiarii acestor investiţii. Vă rog să precizaţi dacă intenţionaţi să sprijiniți și să finanțați redeschiderea unor cantine studențești  pe lângă campusuri universitare. Daci ministerul va susţine un asemenea demers, vă rog să  prezentați obiectivele de investiţii pe care le-ați programat”, i-a mai cerut deputatul sucevean ministrului Educației.

În final, având în vedere faptul că  Universitatea „Ştefan cel Mare” de la Suceava este unul dintre cele mai dinamice și performante centre universitare din România, Ioan Balan i-a cerut lui Liviu Pop să precizeze dacă această universitate va fi beneficiara vreunui proiect investiţional nou în anul 2018.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.