Deputatul Partidului Național Liberal, Ioan Balan apreciază că Guvernul României și-a asumat unul dintre proiectele pe care liberalii l-au susținut de mulți ani. Prin acest proiect se va deconta integral naveta pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.

„Această politică are ca obiectiv principal eliminarea abandonului școlar, mai ales din rândul elevilor din mediul rural, care sunt nevoiți să străbată zilnic distanțe extrem de lungi între casă și școală. La nivel național sunt peste 125.000 de școlari care fac zilnic naveta, din care peste 6.500 sunt din județul Suceava, acesta fiind județul cu cei mai mulți școlari care apelează la transportul în comun pentru a ajunge la școală”, a declarat Ioan Balan.

Deputatul PNL i-a reamintit ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice că județul Suceava se află în cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană, din punctul de vedere al tuturor indicatorilor socio-economici.

„Prețul  unui abonament de transport se ridică la valori cuprinse între 150 și 200 de lei, sume cu greu suportate de familii, mai ales dacă acestea au școlarizați 2-3 copii. Mai mult, în sezonul rece, bugetele familiilor sunt grevate și de alte cheltuieli absolut necesare în creșterea constantă, cum ar fi de pildă cele prilejuite de încălzirea locuințelor”, a mai declarat Ioan Balan.

Totodată, pentru a asigura succesul acestei politici guvernamentale foarte utile, Ioan Balan îi solicită ministrului Educației mai multe precizări în ceea ce privește buna desfășurare a acestui proiect.

Astfel, Ioan Balan dorește să știe de la ministrul Mircea Dumitriu, dacă a luat în vedere ca toți operatorii de transport public de persoane să emită abonamente specifice pentru transportul elevilor, în limita legală de 50 km. De asemenea, Balan dorește să știe ce măsuri intenționează să implementeze ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, pentru a evita întârzierile în decontarea lunară a abonamentelor de transport.

„Ați convenit cu operatorii de transport ca programul și traseele acesta să fie în deplin acord cu program și traseele elevilor de acasă și până la școală? Intenționați ca, în colaborare cu instituții subordonate Guvernului, să întreprindeți controale privind respectarea normelor de siguranță rutieră de către operatorii care transportă și elevi de la/și către școală”, sunt alte două îngrijorări pe care deputatul PNL i le aduce la cunoștință ministrului Mircea Dumitru.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.