Președintele PSD Suceava, senatorul IOAN Stan susține că premierul Cîțu este obligat de lege să explice pe ce s-au dus împrumuturile uriașe, asta după ce datoria guvernamentală a depășit 50% din Produsul Intern Brut (PIB).

PSD prin vocea senatorului  STAN cere prim-ministrului CÎȚU să respecte legea și să prezinte „în cel mai scurt timp” un raport în care să arate pe ce a cheltuit banii împrumutați și care este programul pentru reducerea datoriei publice și atrage atenția că nerespectarea acestei prevederi legale reprezintă o infracțiune de abuz în serviciu, care se pedepsește conform legii penale.

„Împrumuturile din luna iunie, împreună cu cele 2,2 miliarde lei împrumutate la începutul lunii iulie de Ministerul Finanțelor Publice au ridicat datoria publică peste nivelul de 49,9% din PIB raportat  de Guvern la finalul lunii aprilie. În aceste condiții, devine aplicabilă prevederea legală de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară, care obligă Guvernul să prezinte „în cel mai scurt timp” un plan de reducere a datoriei. Obligația de „justificare a creșterii datoriei” ar fi trebuit îndeplinită de Ministerul Finanțelor încă din momentul în care aceasta a depășit 45% din PIB”

Senatorul PSD mai afirmă că, până în prezent, românii nu au obținut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei (aproximativ 50 de miliarde euro) împrumutate de Cîțu în funcția de membru al Guvernului.

„Deși a pretins tot timpul că împrumuturile vor fi folosite pentru investiții, premierul Cîțu tocmai a suspendat toate investițiile prin PNDL pe motiv că s-au epuizat fondurile. Nu există niciun spital, nicio autostradă, niciun sistem de irigații și, în general, niciun un proiect major de infrastructură care să se fi realizat din această sumă uriașă împrumutată de guvernarea PNL-USRPLUS-UDMR. În plus, în tot acest timp,  nivelul de trai al românilor s-a deteriorat pe fondul înghețării alocațiilor, pensiilor și salariilor, în timp ce prețurile la alimente, medicamente și utilități au explodat”, a mai arătat președintele PSD Suceava.

Numai nivelul dobânzilor anuale care trebuie plătite de România pentru împrumuturile „delirante” ale lui Cîțu este de peste trei ori mai mare decât efortul bugetar anual pentru dublarea alocațiilor, conform legii adoptate de PSD în legislatura anterioară, mai atrage atenția Ioan Stan.

„Din păcate aceasta este imaginea dezastrului în care ne afundă guvernarea de dreapta, un dezastru care se adâncește cu fiecare zi în plus cât timp monstruoasa coaliție PNL-USRPLUS-UDMR se află la putere”, a conchis președintele PSD Suceava.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.