Mai puţine ore la şcoală! E vestea pe care o primesc astăzi elevii şi profesorii, după ce şeful statului a promulgat modificarea Legii Educaţiei. Cel mai mare impact va fi la gimnaziu, unde în anul şcolar viitor va fi tăiată cel puţin o oră pe zi, din orarul elevilor. Şi tot de anul viitor, ministrul Educaţiei vrea să schimbe Bacalaureatul şi să introducă notele la probele de competenţă.

Legea promulgată astăzi de preşedinte prevede 20 de ore pe săptămănă, în învăţământul primar, față de 19-22 ore câte sunt în prezent.

Elevii de gimnaziu vor sta în bănci 25 de ore săptămânal. Astăzi, programul lor ajunge şi la 34 de ore. Iar la liceu, numărul a fost limitat la 30 de ore pe săptămână.

Elevii se tem că, de anul viitor, profesorii vor fi nevoiţi să predea aceeaşi materie într-un timp mult mai scurt, iar ei să înveţe acasă mai mult.

Sindicatele din Educaţie spun că peste 21 de mii de cadre didactice şi-ar pierde posturilor, în prima zi de aplicare a legii.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Părinţilor: Reducând numărul de ore şi numărul de elevi, profesorii vor avea rezolvată problema referitor la reducerea posturilor la nivel de sistem de învăţământ obligatoriu

Simion Hăncescu, preşedinte FSLI: În doi ani de zile s-ar putea găsi soluţii în aşa fel încât să nu aibă de suferit nici cadrele didactice, pentru că trebuie să recunoaştem că nu e, dacă dispar acele posturi, e o problemă socială

Veşti noi vin şi de la ministrul Educaţiei. Monica Anisie vrea să schimbe examenul de Bacalaureat. Propune înlocuirea calificativelor cu notele la probele de competenţe, aşa încât elevii să fie stimulaţi să se pregătească temeinic pentru acest examen.

Ioana Florescu, profesoară la Liceul Ioan Pascu din Codlea: Ar mai reduce din formalismul acestor competenţe. Poate iau o notă mare în oral şi asta se va balansa în media lor finală

Un elev din Constanţa consideră că „ar reprezenta o ambiţionare pentru elevi, dacă ar avea notă la examenul de competenţe digitale„.

Ministrul va pune în dezbatere publică şi modificarea celei de-a treia probe scrise de la Bacalaureat. Este vorba de proba la alegere, în funcție de profil, pentru liceele tehnologice şi vocaţionale.

Unii profesori consideră că asemenea schimbări ar trebui făcute o dată la patru ani. Altfel, vor deruta  elevii.

Loredana Tănase, director Colegiul Mircea Cel Bătrân din Constanţa: În momentul când copilul intră în liceu trebuie să ştie care va fi forma, dacă intervin schimbări, acestea să fie în vigoare pentru cei care ulterior încep studiile liceale

După ce trece de dezbaterea publică, orice modificare propusă trebuie aprobată prin lege.

Sursa: Observator

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.