Președintele României, Klaus Iohannis, a suferit un nou eșec la Curtea Constituțională a României (CCR).

Mai precis: CCR a respins joi sesizarea șefului de stat asupra modificărilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Acesta este a treia înfrângere bifată de Iohannis de la 1 ianuarie în materie de legi ale justiției. Totuși, există o mică speranță: de data aceasta, este vorba despre un eșec pe fond, nu pe procedură: acum CCR a respins ca neîntemeiată solicitarea președintelui, în timp ce primele două au fost respinse ca inadmisibile.

Pe 28 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, după cum anunțase Administraţia Prezidenţială.

„Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost transmisă de către Parlament Preşedintelui României în vederea promulgării la data de 22 iunie 2018. În opinia noastră, legea menţionată a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor art. 77 alin. (2), art. 64 şi 147 alin. (4) din Constituţie. De asemenea, prin raportare la art. 77 alin. (2) din Legea fundamentală, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptată şi cu încălcarea principiilor ce decurg din prevederile art. 1 alin. (4) şi (5) şi ale art. 61 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 80 alin. (2) din Constituţie, pentru motivele prezentate în mai jos”, se arăta în sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Politicianul a mai precizat că pe 15 iunie a formulat o cerere de reexaminare cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.