„Am solicitat părţii bulgare să identifice soluţii pentru adoptarea programelor de învăţământ privind studierea limbii române ca limbă maternă în şcolile din Bulgaria. Această diferenţă între şcoală în limbă maternă şi şcoală cu limbă de predare intensiv este o deosebire care pentru cei care sunt în cauză este enormă, şi pentru cei care nu sunt în cauză, este un pic mai greu de explicat. Pur întâmplător, eu înţeleg foarte bine această diferenţă şi sper să avem limba română ca limbă maternă de predare”, a declarat Klaus Iohannis, la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Bulgaria.
Iohannis a mai adăugat că, până la concretizarea acestei solicitări, o alternativă ar putea fi derularea cursurilor non-curriculare de limba română, sprijinite de statul român, în clădiri dedicate şcolilor din comunităţile de români.
„Cunosc solicitările făcute de membrii comunităţii româneşti din Bulgaria privind renunţarea la diferenţierea dintre «vlah» şi român când aceasta se referă la cetăţenii bulgari care au ca limbă maternă limba română. România susţine acest demers, iar la nivel diplomatic există o preocupare constantă a statului român pentru promovarea drepturilor şi intereselor comunităţilor româneşti din Bulgaria”, a mai spus şeful statului.
Lasa un raspuns