Presedintele Klaus Iohannis are, miercuri si joi, o intalnire cruciala cu mai multi lideri internationali, pe teme esentiale pentru situatia Romaniei in lume.

Astfel, Iohannis participă, la Bruxelles, la Summitul dintre Uniunea Europeană şi Comunitatea Statelor Latino-Americane (CELAC).

„Este al şaptelea Summit al Uniunii Europene cu ţările Americii Latine şi al doilea în format care include şi zona Caraibilor”, a explicat şeful statului.

Oficialul de la Bucureşti a anunţat că miza reuniunii sunt „o relație interregională revigorată, o agendă comună actualizată și stabilirea unor poziții convergente în problemele globale”.

Klaus Iohannis a apreciat că America Latină și Caraibele reprezintă „o regiune stabilă din punct de vedere politic (…),un contributor net la creșterea economică globală”.

„Summitul va face o evaluare a stadiului actual al parteneriatului UE-America Latină și Caraibi. Avem în vedere adoptarea unui plan de acțiune pentru perioadă următoare, care să concretizeze acest parteneriat și să-l facă funcțional și eficient. Vor fi adoptate, de asemenea, o Declaraţie politică și o Declarație privind dialogul și cooperarea sectorială, în care vor fi precizate obiectivele pentru Uniunea Europeană şi statele CELAC pentru perioada următoare”, a punctat Iohannis.

În acest context, preşedintele a anunţat ce teme va aborda la reuniunea internaţională.

„Voi susține la Bruxelles cele trei obiective ale Summitului: consolidarea dialogului politic, dezvoltarea legăturilor economice și cooperare extinsă. Pentru România, ca țară de origine latină, dezvoltarea unui parteneriat biregional UE-America Latină și Caraibi prezintă un interes deosebit. Participarea la programele de cooperare dintre aceste regiuni deschide noi oportunităţi pentru o colaborare mai strânsă cu statele latino-americane, inclusiv în domeniul economic. Îmi exprim speranţa că Summitul din această săptămână va reprezenta un moment de referinţă pentru parteneriatul Uniunii Europene cu statele din America Latină și Caraibe”, a conchis Klaus Iohannis.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.