Președintele Klaus Iohannis a ieșit marți cu prima reacție în controversa de la nivelul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Răspunzând întrebărilor unor reporteri cu privire la problemele apărute în jurul procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Klaus Iohannis a pus accentul pe ideea că așteaptă concluziile verificărilor de la Inspecția Judiciară, dar și-a iterat opinia favorabilă atât față de DNA, cât și în legătură cu PICCJ.
„Am fost informat despre aceste abordări media și cred că este bine să se verifice. Din informațiile mele, se fac verificări și în interiorul DNA. De asemenea, CSM se ocupă de anumite aspecte. Am luat act de faptul că ministrul Justiției a solicitat o inspecție pe management: atât la Parchetul General, cât și la DNA. Aceste demersuri pot clarifica toate aceste aspecte.
În ce privește activitatea și a Parchetului General, și a DNA, eu m-am exprimat în repetate rânduri: eu sunt foarte mulțumit de activitatea acestor instituții și de activitatea conducerilor acestor instituții”, a explicat Iohannis.
La insistențele jurnaliștilor cu privire la interceptările în care a apărut Kovesi, Iohannis a replicat: „Am auzit prea multe așa-zise interceptări, ascultări, interpretări ca să mai cred în ele. Cei îndrituiți de lege vor face verificările de rigoare și la final vom afla adevărul”.
„Nu văd niciun motiv de suspendare”, a declarat șeful statului cu privire la Codruța Kovesi.
Chestionat dacă a discutat cu Kovesi despre posibila ei demitere, Iohannis a negat: „Nu discut cu șefa DNA astfel de chestiuni – nu intră în fișa postului președintelui”.
„Aștept cu mare interes concluziile verificărilor care se fac instituțional. Dacă voi semna sau nu (demiterea ei – n.r.), asta este din filmul «Dacă și Parcă». Când vom avea o concluzie, discutăm pe ea”, a completat Klaus Iohannis, adăugând că nu crede că este afectat statul de drept în urma scandalului din DNA.
În continuare, Klaus Iohannis a dat de înțeles că acest scandal ar fi putut porni inclusiv de la „unii politicieni corupți” sau chiar ar fi putut fi creat de presă.
„Nu cred că este afectată lupta anticorupție și ea se desfășoară la viteza ei intrinsecă normală, însă nu vreau să las impresia că aceste scandaluri sunt bune la ceva. Aceste scandaluri nu sunt bune – ele zguduie încrederea cetățeanului în instituțiile statului și pun mari semne de întrebare partenerilor și aliaților noștri.
Vreau să am clarificări urgente și pertinente: trebuie să știm foarte exact ce e adevărat și ce nu e adevărat, indiferent dacă este un scandal creat de media sau de unii politicieni corupți, interesați de slăbirea luptei anticorupție, sau chiar dacă a fost o scăpare. Clarificarea trebuie să vină repede și să fie credibilă. Altfel, lumea rămâne cu semne de întrebare, care nu trebuie să existe”, a mai zis președintele, menționând că așteaptă clarificări de la Inspecția Judiciară, CSM și ministrul Justiției.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.